Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Regióny

V obci Bučany pripravujú výstavbu 72 rodinných domov

Radová zástavba v obci Bučany Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ťahákom je veľmi výhodná poloha Bučian medzi Trnavou, Hlohovcom a Piešťanm.

Bučany 13. októbra (TASR) – Ešte zhruba 25 percent domácností sa potrebuje v Bučanoch pri Trnave napojiť na verejnú kanalizáciu, aby mohli byť všetci obyvatelia spokojní. Obec v súčasnosti hľadá možnosti, ako financovať túto potrebnú stavbu, pretože z vlastných zdrojov takú záťaž nedokáže vykryť. Starosta Šebestian Lančarič povedal, že do konca roka by chceli podať projekt v rámci výzvy envirofondu. "Boli by sme radi, keby sme uspeli a mohli to dokončiť," uviedol.

Obec sa v súčasnosti pripravuje na výstavbu novej ulice, kde by malo vyrásť okolo 72 nových rodinných domov. Má vzniknúť "na humnách" radovej zástavby v centre, obecný úrad teraz pracuje na tom, aby mohol vymeniť svoje pozemky s pozemkami súkromných vlastníkov pre realizáciu infraštruktúry. "O nové domy majú u nás záujem Bučianci, tiež rodáci, čo sa vracajú naspäť do rodnej obce alebo úplne "cudzí". Ťahákom je pritom veľmi výhodná poloha Bučian medzi Trnavou, Hlohovcom a Piešťanmi," skonštatoval starosta. Obec pre terajších 2400 obyvateľov vytvára pohodlné zázemie, ponúka plne organizovanú školu, škôlku, zdravotné stredisko, lekáreň. Pre deti teraz postavili nové ihrisko v športovom areáli, ešte predtým vzniklo multifunkčné ihrisko, nadstavba školy, opravili telocvičňu. Za obecným úradom vznikol malý parčík a ďalšia odpočinková zóna je na konci obce.

"Chceli by sme opraviť aj chodníky a mať v poriadku cesty. Už to dožíva," dodal starosta. Vlastníkom hlavnej komunikácie v obci je samosprávny kraj, ktorý rovnako počíta každé euro. Takže do Bučian zatiaľ posiela listy, aby boli trpezliví. "Nič iné nám nezostáva, všade sú finančné suchoty," dodal Lančarič.