Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Požiar v obci Nálepkovo už lokalizovali, horel les

Ilustračné foto Foto: TASR/Adriana Antošková

Za mladým lesom sú podľa operačného dôstojníka chatky, ale to majú hasiči pod kontrolou.

Nálepkovo 28. marca (TASR) – Požiar lesa v katastri obce Nálepkovo, okres Gelnica, sa podarilo lokalizovať. Na mieste však ešte stále zasahujú hasiči a dobrovoľníci, ktorí sa snažia dohasiť lokálne ohniská a robia zabezpečovacie práce.


"Momentálne sa už požiar ďalej nešíri, problémy sme mali hlavne v noci, pretože nám dosť komplikoval situáciu vietor, ktorý rozdúchaval ohniská najmä v strednej časti požiaroviska. Naši príslušníci tam nepretržite zasahujú, momentálne prevádzame likvidačné práce," priblížil riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Spišskej Novej Vsi Martin Vozár.

Oheň zasiahol plochu 12,45 hektára. "Horeli mladé porasty, ale aj staré porasty od 20 do 70 rokov, oheň zasiahol aj plochy, kde bolo zalesňovanie robené len minulý rok," uviedol pre TASR konateľ spoločnosti Lesy obce Nálepkovo Jozef Antoni. Predbežná príčina vzniku požiaru je vypaľovanie trávy na lúkach, pričom sa oheň rozšíril až do lesa.

"Horelo aj okolo domov, takže hasiči najprv likvidovali požiar tam, aby nezhoreli domy na samote, a ten les čakal na koniec," vysvetľuje Antoni. Oheň sa rozšíril aj do ťažko prístupného terénu. Momentálne tam požiar doháša približne 30 ľudí, zalievajú predovšetkým okraje ohniska, aby sa oheň ďalej nešíril. Antoni vyčíslil predbežnú škodu na asi 20.000 eur.