Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

V obci Pača vysadia sad s odrodami, ktoré kedysi pestovali Rusíni

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Projekt komunitného sadu v Pači je výsledkom spolupráce centra Živica so samosprávou.

Pača 3. novembra (TASR) – V obci Pača v okrese Rožňava vznikne sad miznúcich odrôd ovocných drevín, ktoré kedysi bežne pestovali Rusíni. Sad má prispieť k záchrane starých a krajových druhov, obyvateľom obce zas poskytne priestor vhodný na relax a produkciu lokálneho ovocia. TASR o tom informovala Eva Sládková, komunikačná manažérka Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica.

Projekt komunitného sadu v Pači je výsledkom spolupráce centra Živica so samosprávou. Cieľom výsadby je vytvoriť multifunkčný komunitný priestor, prispieť k záchrane miznúcich odrôd ovocných drevín a pomôcť obci s adaptáciou na klimatickú zmenu.

"Chceme mladšej generácii pripomenúť, aké dôležité je udržiavať tradície a charakter dediny. Našimi hlavnými prioritami sú komunitná spolupráca, podpora biodiverzity a vytvorenie miesta na vzdelávanie a relaxáciu. Naša obec má len niečo viac ako 500 obyvateľov, ale má šikovných ľudí, ktorým záleží na miestnej komunite, kultúrnych koreňoch a tradíciách," uviedla za samosprávu koordinátorka projektu Diana Vidinská.

Odborníkov na výsadbu v rámci projektu poskytne centrum Živica, samospráva určila vhodný pozemok. Sad s ovocnými drevinami tak vznikne na netradičnom mieste, a to v strmom svahu pri historickom Ľudovom dome. "Verím, že spríjemní život v obci, stane sa miestom utužovania susedských vzťahov, bude prinášať úrodu počas celej sezóny," dodal za mimovládnu organizáciu František Cimerman s tým, že výsadba drevín sa v obci slávnostne začne v stredu (8. 11.) popoludní.