Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

V oddychovej zóne Tajovka je aj prvé mestské oficiálne ohnisko

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Banskobystričania už môžu využívať novú oddychovo-relaxačnú zónu Tajovka, ktorá vznikla pozdĺž potoka Tajovka a existujúcej cyklotrasy pri plážovom kúpalisku.

Banská Bystrica 16. mája (TASR) - Banskobystričania už môžu využívať novú oddychovo-relaxačnú zónu Tajovka, ktorá vznikla pozdĺž potoka Tajovka a existujúcej cyklotrasy pri plážovom kúpalisku. Oddychový parčík na sídlisku Fončorda takmer za 200.000 eur vybudovala samospráva v priestore, ktorý bol dlhé roky zanedbávaný a často tam vznikali nelegálne skládky odpadu.

Ako vo štvrtok uviedol primátor Banskej Bystrice Ján Nosko, impulzom bol zámer vybudovania cyklozóny Tajovka, ktorý v roku 2017 patril medzi víťazné projekty participatívneho rozpočtu. Mesto si ho osvojilo a pustilo sa jeho realizácie, ale v širšom rozsahu. V súčasnosti sú tam ihriská z prírodných materiálov, lavičky, stoly, prvé mestské oficiálne ohnisko na komunitné opekačky, ale aj umelecké dielo odkazujúce na obrovské množstvo cyklistov, ktorí touto lokalitou prechádzajú.

"Vysúťažený zhotoviteľ začal s prácami vlani v októbri a dokončil ich v apríli. Celkový rozpočet bol na úrovni takmer 200.000 eur. Je to priestor, ktorý sa nachádza v blízkosti cyklotrasy a prechod ním je využívaný. Za rok 2023 tadiaľ prešlo takmer 300.000 osôb a zhruba 46.000 cyklistov. V rámci projektu neboli realizované žiadne výruby stromov, iba kríkov a náletových drevín," konštatoval Nosko.

Projektant Zoltán Balko mal snahu dostať do priestoru len prírodné materiály, tvary a farby. Žiadna oceľ, betón a sklá, ktorých je v blízkej obytnej zóne až dosť. Podľa neho si tam prídu na svoje všetky vekové kategórie. Jednotlivé prvky sú z tvrdého agátového dreva, ktoré časom zmenia farbu a úplne splynú s prírodným prostredím.

Ako pripomenul Nosko, mesto pracuje na projekte Zelené sídliská, ktorý umožní zrevitalizovať verejné priestory vo veľkých vnútroblokoch na sídliskách s dôrazom na zelenú a modrú infraštruktúru. Projektové práce pokračujú, keď ich ukončia, na ich realizáciu sa budú snažiť získať mimorozpočtové zdroje.