Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V okolí Mohyly M. R. Štefánika začali s odlesňovaním pamiatky

Mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle, archívna snímka. Foto: TASR

Návštevníci Bradla budú musieť počas odlesnenia počítať s viacerými obmedzeniami.

Brezová pod Bradlom 21. marca (TASR) – Mesto Brezová pod Bradlom začalo v stredu (20. 3.) práce na vegetačných úpravách a odlesnení pozemkov bezprostredne hraničiacich s národnou kultúrnou pamiatkou Mohylou M. R. Štefánika. TASR o tom informovala Gabriela Plačková z mestského úradu.

V rámci vyhlásenia roku 2019 za rok Milana Rastislava Štefánika vláda SR schválila pre mesto Brezová pod Bradlom sumu 721.602 eur. "Z nich je určených na odlesnenie a vegetačné úpravy v okolí mohyly suma 150.000 eur," uviedol primátor Brezovej pod Bradlom Jaroslav Ciran.

Návštevníci Bradla budú musieť počas odlesnenia počítať s viacerými obmedzeniami. "Návštevníkov areálu Bradlo prosíme o zhovievavosť, trpezlivosť, opatrnosť a rešpektovanie obmedzení v súvislosti s prácami prebiehajúcimi v danom území. Práce, ktoré sú súčasťou úprav okolia mohyly, výrazne prispejú k celkovému zhodnoteniu kultúrnej pamiatky," doplnila Plačková.

"Okrem odlesnenia pôjdu v roku 2019 investície aj do strážnice – chaty Bradlo v celkovej výške približne 205.000 eur a na vybudovanie nového turistického centra Infopointu, do ktorého sa investuje približne 271.000 eur. V roku 2020 sa investuje ďalších 327.500 eur," doplnil primátor.