Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Regióny

V Banskobystrickom okrese sa vlani stalo 199 nehôd

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Dopravná nehodovosť v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 klesla, uviedla Faltániová.

Banská Bystrica 9. januára (TASR) – Dopravná polícia v okrese Banská Bystrica zaevidovala v minulom roku 199 dopravných nehôd, čo je v porovnaní s rokom 2019 menej o 46 nehôd. Došlo pri nich k usmrteniu jednej osoby, 109 osôb sa zranilo, z toho desať ťažko. Požitie alkoholických nápojov u vinníkov nehôd policajti zistili v 34 prípadoch, čo je viac než rok predtým. Celkovú škodu odhadujú na viac ako 793.000 eur. TASR o tom informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

"Z celkového počtu nehôd 183 zavinili vodiči motorových vozidiel, 11 cyklisti, tri chodci a ostatné zver a odrazený kameň. Najnehodovejším dňom bol piatok. Najväčší výskyt sme zaznamenali v čase od 12.00 do 16.00 h," uviedla hovorkyňa.

Príčinou 109 nehôd bolo porušenie povinností vodiča, u 30 neprispôsobenie rýchlosti jazdy, u 15 nesprávna jazda cez križovatku, príčinou deviatich nehôd bolo nedodržanie vzdialenosti medzi vozidlami, v prípade siedmich nesprávne odbočovanie, u šiestich nesprávny spôsob jazdy a v prípade ďalších nesprávne predchádzanie, otáčanie a cúvanie, porušenie osobitných ustanovení o chodcoch či povinností účastníka cestnej premávky, ako aj nesprávna jazda v jazdných pruhoch a vchádzanie na cestu.

"Dopravná nehodovosť v roku 2020 v porovnaní s rokom 2019 klesla, no aj napriek tomu budú dopravní policajti naďalej počas celého tohto roka dohliadať na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky všetkými jej účastníkmi na cestách v celom Banskobystrickom okrese," dodala Faltániová.