Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Regióny

V okrese Veľký Krtíš klesol počet respiračných ochorení

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Z toho chrípke podobných ochorení bolo v 50. kalendárnom týždni tohto roka 110.

Veľký Krtíš 19. decembra (TASR) - V okrese Veľký Krtíš sa v uplynulom týždni od 11. decembra znížil počet prípadov akútnych respiračných ochorení (ARO) o viac ako tri percentá. Chrípka však pribúdala. TASR to v utorok potvrdila vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) vo Veľkom Krtíši Mária Kotorová.

Ako uviedla, celkovo bolo všeobecnými lekármi pre dospelých a pediatrami hlásených 693 akútnych respiračných ochorení. Z toho chrípke podobných ochorení bolo v 50. kalendárnom týždni tohto roka 110. "Je to viac o desať percent ako v predchádzajúcom týždni," objasnila.

Podľa jej slov najvyššiu chorobnosť na ARO hlásili vo vekovej skupine 15- až 19-ročných. "Priebeh ochorení bol komplikovaný u 22 osôb, čo predstavuje vyše troch percent zo všetkých akútnych respiračných ochorení," spresnila. Najčastejšie boli ochorenia komplikované zápalom stredného ucha a dutín.

V obciach a kolektívoch za príslušný kalendárny týždeň zaznamenali aj lokálne epidémie. Prerušenie vyučovania pre chorobu RÚVZ odporučil v dvoch materských školách v okrese. "V 50. kalendárnom týždni lekári v okrese hlásili 19 prípadov ochorenia COVID-19," zdôraznila.