Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V okrese Zvolen nezamestnanosť opäť stúpa, pomohol by väčší investor

Foto: TASR/Henrich Mišovič

Zvolenský úrad práce ponúka momentálne pre všetkých nezamestnaných 73 voľných pracovných miest, to znamená jedno voľné miesto na 115 nezamestnaných.

Zvolen 9. septembra (TASR) - Medzimesačne o 2,73 % a medziročne o 4,58 % sa ku koncu júla 2012 zvýšil absolútny počet nezamestnaných v okresoch Zvolen, Detva a Krupina. Najväčší vzostup počtu nezamestnaných zaznamenalo mesto i celý okres Zvolen.

"Vyššie čísla sú v prvom rade dôsledkom evidencie stredoškolských absolventov na úradoch práce, ale aj tým, že v roku 2011 zvolenské firmy a podnikatelia hromadne prepúšťali a ľudia, ktorí si nenašli prácu, spadli do nezamestnaneckej siete práve v polovici tohto roku po tom, ako prestali dostávať podporu v nezamestnanosti," povedal pre TASR riaditeľ zvolenského úradu práce Milan Beľa. "Na druhej strane podnikatelia v tomto období zvolili zrejme aj vyčkávaciu taktiku po tom, ako sa dozvedeli o pripravovaných zmenách v Zákonníku práce, ktoré by mali platiť od 1. januára 2013," dodal.

V regióne troch okresov bolo k 31. júlu bez práce 9356 ľudí, z toho tých, ktorí môžu nastúpiť do práce bezprostredne po predložení ponuky vhodného voľného miesta, je 8412, teda približne 90 %. Evidovaná miera nezamestnanosti dosiahla 13,85 %. Zvolenský úrad práce ponúka momentálne pre všetkých nezamestnaných 73 voľných pracovných miest, to znamená jedno voľné miesto na 115 nezamestnaných.

Tento rok nebol pre región dobrým, čo sa týka vzniku nových pracovných miest. Najviac ich vznikalo v oblasti obchodu a služieb. Napríklad niekoľko desiatok ich vytvorilo nové obchodné centrum vo Zvolene.

Podľa Beľu zmeniť sa to môže na budúci rok, kedy avizoval rozširovanie výroby jeden z najväčších zvolenských zamestnávateľov - spoločnosť Continental. Zvýšenie zamestnanosti o asi 500 ľudí však podmieňuje získaním investičných stimulov od štátu.