Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V okrsku v Petržalke evidujú 1702 bezdomovcov, chodia aj voliť

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Predseda okrskovej volebnej komisie Martin Petráš hovorí, že tak evidujú najviac bezdomovcov z celého Slovenska.

Bratislava 5. marca (TASR) – Až 1702 ľudí bez domova je zapísaných v jednom z volebných okrskov na Základnej škole Dudova v bratislavskej Petržalke. Predseda okrskovej volebnej komisie Martin Petráš hovorí, že tak evidujú najviac bezdomovcov z celého Slovenska. A tí dnes skutočne voliť aj chodia.

"Je pre nás potešujúce, že aj takí ľudia sa rozhodujú k voľbe a dnes okolo poludnia ich tu bolo relatívne dosť veľa, až nad naše očakávania. To nás prekvapilo," povedal pre TASR Petráš. Podotkol však, že všeobecne možno vnímať zvýšený záujem ľudí o voľbu v parlamentných voľbách.

Predseda okrskovej komisie vraví, že väčšina z bezdomovcov prichádza veľmi dobre edukovaná a presne vie, čo má robiť. "Nepýtajú sa na informácie, iba povedia, že miestom trvalého pobytu sú zapísaní na okresnom úrade a vypýtajú si volebné hárky," priblížil s tým, že doniesť vždy musia občiansky preukaz, kde majú vyznačené ako miesto trvalého pobytu okresný alebo obecný úrad. "Zatiaľ sa nám nestalo, že by občiansky preukaz nemali," dodal.

Mnohí bezdomovci sú už vopred rozhodnutí, koho budú voliť, nazdáva sa predseda okrskovej komisie. "Mám pocit, že majú vybraného svojho favorita, na základe toho aj volia. Za plentou sa totiž nerozhodujú dlhšie, ako iní voliči," podotkol.

Komisia však mala dnes už napríklad problém s tým, že dvaja bezdomovci chceli odísť s hlasovacími hárkami, ktoré im po volebnom akte ostali. "My sme ich poučili, že môžu dostať 33-eurovú pokutu od okresného úradu. Obaja sa tak vrátili a volebné lístky odovzdali. Jeden z nich bol síce trochu agresívnejší, ale druhý poslúchol hneď. O nejakom masívnom kupovaní hlasov sa teda nedá hovoriť, my sme si to nevšimli," podotkol Petráš.

Jeden z ľudí bez domova však lístky ešte pred vhodením do urny roztrhal. Vysvetlil to tým, že neverí, že ich niekto opätovne ešte nepoužije. "Ale to nie je možné. Naša volebná komisia pozostáva z ôsmich členov a zapisovateľky, nemyslím si, že by mohlo k takejto manipulácii prísť," reagoval Petráš s tým, že na znehodnotenie zvyšných lístkov má ale každý volič právo.

Predseda komisia tiež vraví, že niektorým voličov sa nepáči nová povinnosť podpísať sa. "Mali sme aj takých, ktorým to vadilo," dodal.

Na dôvod podpisovania sa však pýtajú viacerí, vysvetľuje hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová. "Najčastejšie otázky smerom ku komisiám sa týkajú tiež kandidátky Ľudovíta Kaníka a odovzdania zvyšných hlasovacích lístkov vo volebnej miestnosti," priblížila.

V bratislavskej Petržalke je zapísaných 97.765 voličov. Od otvorenia volebných miestností je priebeh volieb podľa Platznerovej pokojný. "V žiadnom zo 102 okrskov sme doteraz nezaznamenali žiadnu výnimočnú situáciu," dodala.

Prečítajte si VŠETKO O PARLAMENTNÝCH VOĽBÁCH a sledujte s nami VOĽBY ONLINE