Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Regióny

V Osadnom si uctia pamiatku Židov, ktorí žili v sninskom regióne

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Podujatie, ktoré sa uskutoční v nedeľu 10. septembra, pripravili Európska zberateľská spoločnosť, Krypta vojakov a obec Osadné.

Snina 29. augusta (TASR) - V Osadnom budú spomínať na obyvateľov židovskej národnosti a náboženstva, ktorí žili v sninskom regióne a z ktorých väčšina bola násilne deportovaná do koncentračných táborov. Podujatie, ktoré sa uskutoční v nedeľu 10. septembra, pripravili Európska zberateľská spoločnosť, Krypta vojakov a obec Osadné.

"Podujatie s názvom Medzi troma hranicami sa bude konať v Osadnom jednak preto, lebo neďaleko obce je bývalé trojhraničie vojnového Nemecka, Slovenska a Maďarska, ktoré v tom čase rozdelilo aj tu žijúce obyvateľstvo tohto regiónu nepotrebnou hranicou. Okrem toho, v Osadnom pôsobil pravoslávny duchovný Konštantín Machlajčik, ktorý vydával krstné listy židovským občanom a tak sa snažil o záchranu ich životov. V tunajšej cirkevnej matrike je zapísaných okolo 70 židov z Humenného, Michaloviec, Sečoviec a ďalších miest východného Slovenska, o ktorých nie je známe, či sa týmto jeho činom zachránili pred smrťou," uviedol organizátor podujatia, pravoslávny duchovný Peter Soroka.

Predpoludním o 8.30 h sa účastníci presunú autobusom zo Sniny do Osadného a potom sa pôjde peši, približne dve hodiny na trojhraničie. Popoludní o 15.00 h je na programe pásmo troch prednášok o zachovaných písomných faktoch o Židoch v sninskom regióne, židovských cintorínoch a záchrane Židov vydávaním krstných listov v Osadnom.

"Popoludňajších prednášok by sa mali zúčastniť aj zástupcovia židovskej náboženskej obce na Slovensku, izraelský konzul z Košíc a uskutoční sa aj krátky židovský obrad za zosnulých," dodal Soroka s tým, že všetky tri prednášky budú publikované v knihe, ktorá bude na záver podujatia slávnostne prezentovaná.