Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Osadnom zasadli za jeden stôl, pripomenuli si tak druhý Štedrý večer

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Táto tradícia súvisí so sviatkom Bohozjavenia, ktorý pripadá na 19. januára. V rámci neho si pravoslávni veriaci pripomínajú pokrstenie Isusa Christa v Jordáne.

Osadné 18. januára (TASR) – Pravoslávni veriaci v Osadnom v Sninskom okrese si vo štvrtok pripomínajú druhý Štedrý večer. Pri tejto príležitosti zasadli obyvatelia obce spoločne za jeden stôl.

"Ľudia väčšinou dodržiavajú prvú večeru. Mnohokrát na tú druhú nie je čas. Starší ľudia na dedinách sú zas sami, tak sme sa rozhodli, teraz je to už ôsmykrát, že zorganizujeme spoločnú druhú Štedrú večeru pre všetkých našich obyvateľov obce, ale aj pre tých, ktorí k nám zavítajú," uviedol pre TASR miestny duchovný Peter Soroka.

Podľa jeho ďalších slov sa ženy z dediny zišli na obecnom úrade, aby pripravili všetky tradičné jedlá, pre ktoré sú typické napr. fazuľa, kapusta či hríby. "Suroviny pochádzajú z okolitej prírody i z miestnych domácností. Pani starostova, tak ako každý rok, napečie domáci chlieb, z ktorého každý ochutná," poznamenal. Pri spoločnom stole sa stretne aj 40 ľudí.

Táto tradícia súvisí so sviatkom Bohozjavenia, ktorý pripadá na 19. januára. V rámci neho si pravoslávni veriaci pripomínajú pokrstenie Isusa Christa v Jordáne. "Počas toho sa zjavuje celá svätá trojica," podotkol Soroka s tým, že práve preto je pre nich tento sviatok významnejší ako Vianoce.

V piatok budú v obci posväcovať vodu, okrem iného aj tú v potoku. "Obnovili sme túto tradíciu pred štyrmi rokmi," spomenul duchovný. Neskôr ňou požehnávajú všetky domácnosti. Bohoslužobne je sviatok podobný narodeniu.