Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Osikove vybudovali pomník a hrob pre nenarodené deti

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Program slávnostného odhalenia a požehnania pamätníka a hrobu, ktorý sa uskutočnil v uplynulých dňoch, začal svätou omšou vo farskom kostole sv. Michala.

Osikov 16. novembra (TASR) - Obec Osikov v okrese Bardejov vybudovala na miestnom revitalizovanom cintoríne pomník a hrob pre nenarodené deti. Autorom umeleckého diela je Martin Hudáček. TASR o tom informoval starosta obce Osikov Jozef Kvokačka.

Ako povedal, ideovo sa na realizácii projektu podieľali rímskokatolícka farnosť Osikov a Úrad pre apoštolát ochrany života v Košickej arcidiecéze. Architektonické riešenie cintorína vrátane parcely pre hrob pre potratené deti vytvoril stavebný inžinier a architekt Pavol Opett. Dizajn jednotlivých prvkov pamätníka a hrobu pripravil Patrik Kolbasa.

Program slávnostného odhalenia a požehnania pamätníka a hrobu, ktorý sa uskutočnil v uplynulých dňoch, začal svätou omšou vo farskom kostole sv. Michala. Celebroval ju duchovný Dušan Škurla.

"Teším sa, že vízia takého hrobu získala podporu obecného zastupiteľstva. Realizáciou tohto hrobu poslúžime všetkým našim občanom, nenarodeným deťom aj rodičom, ktorí sa chcú úctivo rozlúčiť so svojimi predčasne zomrelými deťmi," uviedol starosta.

Miestny duchovný Pavol Štefurik vyjadril počas slávnosti presvedčenie, že vznik tohto vzácneho miesta napomôže k všeobecnému scitliveniu miestnych občanov pre hodnotu ľudského života od počatia. Katolícke pohrebné obrady podľa neho v plnej miere počítajú aj s možnosťou pohrebu dieťaťa, ktoré zomrelo pred narodením.