Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Ostraticiach začali so samozberom jabĺk

Samozber jabĺk v sade spoločnosti Fructop v Ostraticiach (okres Partizánske) láka množstvo ľudí zo širokého okolia. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Jablká pestujeme v systéme integrovanej produkcie, to znamená, že tu ľudia nájdu jablká prvej triedy, uviedol Samuel Šebo zo spoločnosti Fructop.

Ostratice 14. októbra (TASR) - V Ostraticiach v okrese Partizánske začali v tomto období so samozberom jabĺk. Tamojší ovocinári sa stretli so záujmom verejnosti, jednu z odrôd jabĺk už vyzbierali.

"Jablká pestujeme v systéme integrovanej produkcie, to znamená, že tu ľudia nájdu jablká prvej triedy. Celkovo sa zbierajú odrody jabĺk Gala, Jonagold, Golden Delicious, Topaz, Pinova a Idared s tým, že Gala sa vyzbierala celá," uviedol Samuel Šebo zo spoločnosti Fructop.

Ovocinári podľa neho ponúkajú aj zber takzvaných padaviek, čiže jabĺk do kvasu, čo aktuálne platí v prípade odrôd Jonagold a Golden Delicious. "Momentálne sa zbierajú jabĺčka na konzum v odrodách Pinova, Idared a Topaz," doplnil.

Za asi najobľúbenejšiu odrodu označil Šebo Pinovu. "Je najsladšou spomedzi týchto odrôd, zároveň ako aj tie iné má veľmi dlhý čas uskladniteľnosti počas zimy," podotkol.

Do samozberu jabĺk v Ostraticiach sa zapojila i rodina z Trenčína. "Majú tu výborné jablká. Manžel tu bol pred týždňom, no zistili sme, že máme toho ešte málo, tak sme prišli doplniť zásoby. Máme dve dcéry aj vnúčence, chceme mať toho viac. Sme veľmi spokojní," načrtla Ľubica Bachanová.

Manželia zbierali odrodu Pinova, jablko z tejto odrody si odnieslo z výstavy v Trenčíne minulý týždeň i cenu Jablko roka. "Preto sme si vybrali ju, pretože je chuťovo najlepšia z tých jabĺk, ktoré sme ochutnali," poznamenala Bachanová s tým, že jablká budú mať na uskladnenie na zimu.

Ostratickí ovocinári majú momentálne jablone vysadené na ploche 41 hektárov. Zároveň majú i slivky na 17 hektároch, ktoré rovnako ako jablká pestujú v rôznych odrodách. Venujú sa i výrobe pasterizovaných štiav a spolupracujú pri výrobe ďalších produktov z ovocia.