Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

Neprispôsobivých občanov v Partizánskom vyhadzujú z nájomných bytov

Neprispôsobiví občania v Partizánskom prichádzajú o strechu nad hlavou. Nariaďujú to nové regule podľa ktorých ak nájomca bytu trikrát po sebe naruší verejný poriadok, musí z bytu von.

Partizánske 28. marca (TASR) – Nové pravidlá pre prenájom mestských bytov, ktoré partizánski poslanci schválili na jeseň minulého roka, priniesli prvé výsledky. Po novom mesto nepredlžuje nájomné zmluvy tým nájomníkom, ktorí sa dopustili troch priestupkov proti narušeniu verejného poriadku.

"Uznesenie bolo prijaté v októbri a napĺňa sa. V tomto mesiaci bol deložovaný z týchto dôvodov prvý občan," informoval primátor Jozef Božik. Také isté opatrenie prijali poslanci aj v prípade nájomníkov, ktorí riadne neplatia nájomné.

Ak sa nájomca dostane do situácie, keď nie je schopný riadne platiť nájomné, mesto mu vyjde v ústrety a vypracuje mu splátkový kalendár. Výška splátky pritom podľa primátora vždy reflektuje sociálno-ekonomickú situáciu nájomcu. Ak prvú splátku nezaplatí, nastupuje druhá nižšia a aj tretia v najnižšej hodnote.

"Ak ale nerešpektuje ani túto splátku, dochádza k deložovaniu. V minulom roku sme mali takých nájomcov, ktorí mali aj 20 a viacej splátkových kalendárov a nerešpektovali ani jeden. Preto sme za minulý rok 113 domácností deložovali, resp. sú v štádiu žaloby na súde o vyprataní priestorov, ktoré obývajú," vysvetlil Božik.

Problémy porušovania bezpečnosti a poriadku v meste sa samospráva snaží odstraňovať aj ďalšími opatreniami. Posilnila spoluprácu so štátnou, ale aj mestskou políciou, napomôcť by mal aj nový kamerový systém, ktorý sa pripravuje.

Za problém považuje primátor aj to, že "niektorí vodiči si rovné úseky v centre mesta mýlia s pretekárskou dráhou a svojou jazdou ohrozujú chodcov". "Vďaka tomu, že sme vytvorili Bezpečnostnú radu mesta, máme dohodu so štátnou políciou, že sa bude merať na jednotlivých uliciach mesta maximálna povolená rýchlosť," dodal Božik.

Mesto chce aj naďalej zachovať rómsku občiansku hliadku, ktorá sa mu osvedčila najmä v prípade dodržiavania verejného poriadku. "Som veľmi rád, že rómska občianska hliadka na Nábrežnej splnila svoj účel, pokiaľ ide o odpadky v tejto lokalite," zhodnotil.