Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Petržalke treba o dotácie požiadať do konca marca

Ilustračné foto Foto: TASR

Na tento rok vyčlenili poslanci opäť v rozpočte na účelové dotácie čiastku 100.000 eur.

Bratislava 29. januára (TASR) – Neziskové organizácie či rôzne spolky môžu opäť požiadať samosprávu bratislavskej Petržalky o dotáciu. Čas majú na to do konca marca a získať môžu vyše 2000 eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Petržalky Michaela Platznerová.

"Na tento rok vyčlenili poslanci opäť v rozpočte na účelové dotácie čiastku 100.000 eur. Rozhodovať budú o 75 percentách z celkovej sumy," uviedla Platznerová.

V Petržalke sa od polovice októbra minulého roku schvaľujú dotácie po novom. Poslanci odobrením nových pravidiel najmä spresnili účel, na ktorý sa dajú dotácie žiadať, podmienky ich čerpania i výšku poskytovanej sumy. Tá nesmie presiahnuť 60 percent celkových nákladov na jeden projekt.

Žiadosti o poskytnutie dotácie do 2000 eur môžu záujemcovia adresovať miestnemu úradu do konca októbra príslušného kalendárneho roka. Rozhodovať o nich má starosta najneskôr do 60 dní. "O žiadostiach nad 2000 eur bude rozhodovať miestne zastupiteľstvo a poslanci v tomto prípade dali čas na podanie žiadosti do konca marca," vysvetlila hovorkyňa.

Samospráva zaviedla i nový druh dotácií, tzv. grantové dotácie. "Na tento typ dotácie zverejní samospráva výzvu, ktorú bude schvaľovať miestne zastupiteľstvo dvakrát ročne," priblížila Platznerová s tým, že výzva bude obsahovať presné určenie oblastí, lehoty, maximálnu výšku grantovej dotácie aj kritériá výberu žiadateľov.

V rokoch 2013 až 2015 prerozdelila samospráva podľa hovorkyne takmer 300.000 eur. Peniaze išli najmä na podporu športu pre deti a mládež, ako aj na podujatia pre seniorov a aktivity občianskych združení pôsobiacich na území Petržalky.