Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Regióny

V Plaveckom Podhradí sa otvára špecializované zariadenie pre autistov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Daniel Veselský

Projekt v Plaveckom Podhradí nie je pre kraj posledný.



Bratislava 24. augusta (TASR) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) otvára nové špecializované zariadenie pre autistov. Fungovať bude v zrekonštruovanom objekte v areáli Zariadenia sociálnych služieb Pod hradom v Plaveckom Podhradí. Služby pre dospelých ľudí s poruchou autistického spektra bude poskytovať pobytovou formou celoročne. Ambulantná forma totiž nie je vždy postačujúca. Nových klientov privíta zariadenie 1. septembra.

"Život ľudí s poruchou autistického spektra je veľmi náročný. Potrebujú naše pochopenie a pomoc. Rovnako ich rodiny, ktorým sa príchodom tejto diagnózy úplne zmení rytmus. Riešením sú špecializované zariadenia. Dopyt po miestach je však výrazne vyšší ako ponuka," skonštatoval predseda BSK Juraj Droba.

Klienti budú ubytovaní v jednoposteľových izbách so samostatným sociálnym zariadením. K dispozícii budú mať dennú miestnosť s východom na terasu, kuchynku, multisenzorické prostredie či bezpodnetovú miestnosť. "Odborné služby im budú poskytovať zamestnanci, ktorí sa špecializujú na prácu s ľuďmi s autizmom," doplnila riaditeľka odboru sociálnych služieb Úradu BSK Marica Šiková.

Projekt v Plaveckom Podhradí nie je pre kraj posledný. Na Znievskej ulici v bratislavskej Petržalke plánuje vybudovať nové zariadenie pre dospelých s poruchou autistického spektra. Poskytne pobytovú sociálnu službu dvanástim a ambulantnú približne dvadsiatim klientom. Projekt sa momentálne nachádza v nultej fáze, keďže sa odstraňuje zhorenisko bývalých stavebných objektov. Ukončenie tejto etapy je naplánované do konca tohto roka.