Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

V Pokryváči zrekonštruovali drevenú zvoničku z čias Rakúsko-Uhorska

Ilustračná snímka. Foto: TASR Henrich Mišovič

Zvonička slúžila v obci roky, v minulosti sa zvonilo trikrát za deň. Do 80. rokov sa zvoneniu venovali profesionálni zvonári, neskôr zvyk zanikol.

Pokryváč 22. mája (TASR) – Drevenú zvoničku z čias Rakúsko-Uhorska v Pokryváči na Orave zrekonštruovali. Upravili aj okolie pre bezbariérový prístup, doplnili lavičky a informačnú tabuľu. TASR o tom v pondelok informoval manažér Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava Ondrej Šeliga.

V stavbe sú umiestnené dva zvony. "Na veľkom je odliaty rok 1906, no nachádza sa tu aj malý, takzvaný umieračik," povedal starosta obce Pokryváč Miroslav Lupták.

Zvonička slúžila v obci roky, v minulosti sa zvonilo trikrát za deň. Do 80. rokov sa zvoneniu venovali profesionálni zvonári, neskôr zvyk zanikol. Zvonilo sa už len na pohreboch, výročiach alebo pri príležitosti veľkonočných či vianočných sviatkov.

Stavba rokmi chátrala, poslednú veľkú opravu urobili ešte v roku 1956. "V minulosti bola postavená na kamennom základe, našim zámerom ju bolo nadvihnúť, takže sa spodná časť zdvihla o necelé tri metre. Vymenili sme aj niektoré drevá, ktoré boli nahnité, ale aj plášť krovu. Konštrukcia samotného dreveného zrubu ostala pôvodná," vysvetlil starosta.

Zvoničku zrekonštruovali z výzvy MAS Orava v hodnote takmer 9000 eur.