Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Pongrácovskej kúrii vznikne expozícia chovateľov poštových holubov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Podmaník

Pongrácovská kúria v blízkosti Kostola sv. Mikuláša je druhou najstaršou stavbou v Liptovskom Mikuláši.


Liptovský Mikuláš 31. januára (TASR) - Prízemné priestory historickej Pongrácovskej kúrie v Liptovskom Mikuláši, v ktorých pred pár rokmi sídlila čajovňa, sa už čoskoro premenia na stálu expozíciu Slovenského zväzu chovateľov poštových holubov (SZCHPH). Jej slávnostné otvorenie sa uskutoční na jar 2018 pri príležitosti 95. výročia založenia spolku chovateľov poštových holubov vo Vrbici, historicky prvého na území dnešného Slovenska.

"V  prvom rade sa musím v mene všetkých členov nášho zväzu poďakovať liptovskomikulášskej radnici, že koncom minulého roka jednomyseľne podporila našu žiadosť o dlhodobý prenájom. Pevne veríme, že v spolupráci s mestským múzeom sa nám podarí vytvoriť expozíciu, ktorá bude mapovať bohatú históriu tohto úžasného koníčka," uviedol prezident SZCHPH Daniel Dudzik.

Jeden z hlavných iniciátorov tejto myšlienky Ján Včela priblížil rozhodujúci historický medzník. "V apríli 1923 sa v krčme u Vozárikovcov stretlo sedem nadšencov. Zvolili si spomedzi seba výbor a novozaložený spolok následne zaregistrovali v pražskom ústredí. Keďže boli v tom čase jediným obdobným spolkom na Slovensku, čoskoro mali desiatky členov od Spišskej Novej Vsi až po Starú Turú. Neprekonateľnou raritou zostáva holubník chatára Petrlu na Štefánikovej chate," povedal.

Cennými unikátmi, ktoré chcú nadšenci vystaviť verejnosti, sú napríklad dochované zakladajúce dokumenty vrbického spolku či podrobné záznamy o úplne prvom vypúšťaní holubov v Parížovciach. "Málokto nezainteresovaný asi vie, že prvým liptovským olympijským víťazom sa stal už o dva roky skôr ako vodák Michal Martikán v roku 1994 v holandskom Utrechte holubiar Ján Progner. Vystavíme tu aj mnoho ďalších vzácnych trofejí. Chceme zostaviť nadčasovú, atraktívnu a populárno-náučnú expozíciu, ktorá pritiahne pozornosť širokej verejnosti a zviditeľní Liptovský Mikuláš," dodal Včela.

Pongrácovská kúria v blízkosti Kostola sv. Mikuláša je druhou najstaršou stavbou v Liptovskom Mikuláši. Patrila miestnym zemanom Pongrácovcom, ktorí ju v polovici 15. storočia spolu s kostolom nechali opevniť. Pôvodná gotická podoba kúrie je už dnes len ťažko identifikovateľná, prekryli ju početné úpravy a prestavby. V rokoch 1976-1980 objekt prešiel rozsiahlou rekonštrukciou a odvtedy je sídlom rôznych kultúrnych inštitúcií.