Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

V Poprade je nevyhnutné budovať parkoviská aj na úkor zelene

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Halász

V tomto roku majú v pláne v Poprade vybudovať viac ako 140 parkovacích miest na sídliskách Juh a Západ.

Poprad 22. mája (TASR) - Tak ako vo všetkých väčších mestách aj v Poprade je statická doprava čoraz aktuálnejším problémom. Najhoršia situácia je podľa vedúcej odboru výstavby na Mestskom úrade v Poprade Kristíny Horákovej v obytných častiach sídlisk, kde sú parkoviská zrealizované v rámci bytovej výstavby dimenzované na stav spred 25 až 30 rokov a sú tým pádom nepostačujúce.

„Áut každým dňom pribúda, avšak plocha sa natiahnuť nedá. Mesto Poprad každý rok vybuduje niekoľko desiatok parkovacích miest, niektoré z nich na spevnených plochách, v poslednom období je to nevyhnutné aj na úkor zelene,“ konštatovala Horáková.

V Poprade tak narážajú na problém dvoch skupín. Na jednej strane sú tí, ktorí chcú zachovať zeleň a na strane druhej tí, ktorí chcú parkovať. „Nové parkoviská realizujeme za podmienky minimálneho zásahu do stromových porastov,“ ubezpečila Horáková.

V tomto roku majú v pláne v Poprade vybudovať viac ako 140 parkovacích miest na sídliskách Juh a Západ. V súčasnosti už sú vyhodnotené ponuky v zmysle zákona o verejnom obstarávaní a samospráva je pred podpisom zmluvy o dielo. „S realizáciou začneme ihneď po podpise zmluvy, teda koncom mája, realizácia bude trvať tri mesiace,“ doplnila Horáková. Tieto parkoviská budú stáť mesto 144.000 eur.