Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Poprade vrcholia prípravy dobrovoľníkov na stretnutie mládeže P15

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Organizáciu celého týždňa koordinuje spolu s dvadsiatkou vedúcich pracovných tímov Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska.

Poprad 28. júla (TASR) – Pod Tatrami vrcholia prípravy dobrovoľníkov na národné stretnutie mládeže P15, ktorým mesto Poprad ožije od piatka 31. júla do nedele 2. augusta. Počas tzv. prípravného týždňa budú dolaďovať program, chystať ubytovacie i stravovacie zariadenia a veľa iných vecí. Do Popradu v pondelok (27.7.) pricestovali aj členovia centrálneho tímu. Časť z nich prijal primátor mesta Jozef Švagerko. Organizáciu celého týždňa koordinuje spolu s dvadsiatkou vedúcich pracovných tímov Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska, ktorá podujatie organizuje s dobrovoľníkmi.

"Sme plní očakávania i starostí zároveň. Ale tešíme sa, že sme už tu a najmä na to, že o pár dní privíta srdce Tatier usmievavé tváre mladých ľudí z celého Slovenska i zahraničia, ktoré sa vydali na ceste za Ježišom a prídu na Národné stretnutie mládeže P15 v Poprade," opísal atmosféru v prípravnom tíme Ondrej Chrvala. Základný stan pre dobrovoľníkov bude až do konca týždňa v Základnej škole na Jarnej ulici. "Tu ich budeme postupne vítať. V pondelok ich prišlo takmer sto, v nasledujúcich dňoch prídu ďalšie tri stovky. Všetci pracujú bez nároku na odmenu, za čo im patrí naše veľké ďakujem," hovorí Chrvala. Počas prípravného týždňa ich však nečaká len práca, ale aj bohatý program, zložený s modlitieb, svätých omší, adorácií a pod.

Jednotlivé tímy spolu s vedúcimi a členmi sa postupne rozmiestnia na rôzne miesta a každý podľa svojho harmonogramu bude pracovať v rámci svojich služieb. Počas úvodných dní sa do príprav P15 zapojí napr. registračný tím, ďalej skupiny výtvarníkov, liturgie a programu či komunikačný tím. "Najväčšiu záťaž má momentálne pred sebou tím stravy, ktorá zabezpečuje počas celého prípravného týždňa i podujatia jedlo pre dobrovoľníkov a účastníkov," zdôraznil Chrvala.

Hoci oficiálna registrácia dobrovoľníkov na P15 je už uzavretá, účastníci sa ešte stále môžu prihlásiť. Môžu sa zaregistrovať priamo na mieste, avšak už bez možnosti získania stravy a ubytovania. Účastnícky poplatok sa hradí pri príchode do Popradu, neďaleko hlavnej železničnej a autobusovej stanice, prípadne v Aréne Poprad, kde bude prebiehať väčšia časť programu.

"Ten je celý k dispozícii verejnosti na oficiálnej stránke www.narodnestretnutiemladeze.sk," upozornil Chrvala s tým, že organizátori očakávajú na konci tohto týždňa v meste vyše 3000 ľudí. Očakáva sa aj vyššia účasť kňazov a do Popradu prídu takmer všetci biskupi Slovenska. Do mesta dorazí aj vyše 300 rehoľníkov a stovka zástupcov prorodinných a pro-life organizácií z celého Slovenska.