Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Regióny

V popradskej nemocnici vlani vykonali viac ako 19.000 operácií

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najväčšia zmena však čaká popradskú nemocnicu od tohto roka. Vďaka Plánu obnovy a odolnosti získala vyše 42 miliónov eur a za tri roky tak kompletne zmení svoju podobu.

Poprad 22. januára (TASR) - V popradskej nemocnici vlani vykonali viac ako 19.000 operácií, počet hospitalizovaných pacientov prekročil hranicu 21.500. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Martina Pavlíková s tým, že po rokoch pandémie sa toto zdravotnícke zariadenie opäť vracia do normálu a rok 2023 považuje vedenie za mimoriadne úspešný.

"Najviac pacientov, až 2083, bolo počas roka hospitalizovaných na detskom oddelení, 2038 absolvovalo liečbu na oddelení vnútorného lekárstva. Tretím oddelením, kde mali najčastejšie hospitalizované pacientky, je gynekologicko-pôrodnícke, ktoré sa však spája prevažne s narodením dieťaťa," uviedla Pavlíková. Novorodencov prišlo na svet v popradskej nemocnici 1071. Najviac hospitalizovaných tam mali v októbri a máji.

Popradskí špecialisti zrealizovali v roku 2023 19.146 operácií a najviac ich bolo na očnej klinike. "Vo vyše 4200 prípadoch sme pacientom v rámci jednodňovej zdravotnej starostlivosti pri zhruba 20-minútovom zákroku aplikovali injekcie do oka. Druhým oddelením s najväčším počtom operácií je ortopédia," dodala medicínska riaditeľka Nemocnice Poprad Annamária Miháliková. Mesiacom, keď lekári zrealizovali najviac operácií, bol marec, konkrétne ich bolo 1807.

Rok 2023 bol pre jedinú štátnu nemocničnú akciovú spoločnosť podľa Mihálikovej prelomový aj v tom, že začala nové postupy - TEE (transesofageálny echokardiogram) - a obnovila implantácie dočasných kardiostimulátorov. Zvýšil sa počet operácií prostaty a ženských operácií, portfólio sa rozšírilo aj o operácie hrubého čreva. "Ako jediní vo východoslovenskom kraji sme začali robiť endoskopické resekcie tumoru hrubého čreva a zvýšili sme počet operácií, pri ktorých odstraňujeme štítnu žľazu v rámci operatívy ORL (otorinolaryngológia)," dodáva medicínska riaditeľka.

Najväčšia zmena však čaká popradskú nemocnicu od tohto roka. Vďaka Plánu obnovy a odolnosti získala vyše 42 miliónov eur a za tri roky tak kompletne zmení svoju podobu.