Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

V Poštovom múzeu otvoria výstavu známkovej tvorby Martina Činovského

Výtvarník a rytec slovenských poštových známok Doc. akad. mal. Martin Činovský (na snímke). Foto: TASR - Pavel Neubauer

Pre verejnosť bude výstava otvorená do 26. októbra 2023.

Banská Bystrica 20. júla (TASR) - Výstavu známkovej tvorby Martina Činovského, pripravenú pri príležitosti jeho 70. narodenín, otvoria vo štvrtok o 16.00 h vo výstavných priestoroch Poštového múzea v Banskej Bystrici.

Ako informuje hovorkyňa Slovenskej pošty (SP) Iveta Dorčáková, súčasťou otvorenia výstavy bude autogramiáda umelca. "Záujemcovia si zároveň môžu kúpiť na príležitostnej poštovej priehradke SP autorom vytvorené poštové známky a filatelistické produkty, ktoré si môžu opečiatkovať príležitostnou poštovou pečiatkou," pripomenula.

Návštevníci môžu na výstave vidieť najvýznamnejšie umelcove miniatúrne známkové diela vytvorené technikou oceľorytiny, ako aj prípravné kresby.

Činovský získal svoje umelecké zručnosti počas študentských čias na Oddelení grafiky a knižnej ilustrácie Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave u profesora Albína Brunovského (1971 - 1977), ktoré ešte viac zdokonalil počas štúdia na École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs v Paríži (1976). V priebehu umeleckej ašpirantúry na VŠVU (1979 - 1985), v rámci ktorej sa pod vedením Josefa Herčíka začal špecializovať na rytectvo cenín, absolvoval stáž v Štátnej tlačiarni cenín vo francúzskom Périgueux, ktorá patrí medzi popredné tlačiarne v oblasti oceľotlače na svete.

Jeho autorský rukopis nesie aj prvá známka novovzniknutej Slovenskej republiky (1993). Do dnešného dňa sa podieľal na realizácii viac ako 170 poštových známok, z toho ryl viac ako 140 a patrí medzi najplodnejších slovenských rytcov. Jeho známky boli ocenené na domácich i medzinárodných fórach.

Činovský je nositeľom Radu umenia a literatúry Francúzskej republiky v hodnosti Rytier, Pribinovho kríža I. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenska v oblasti výtvarného umenia, Striebornej medaily Univerzity Komenského a laureátom Identifikačného kódu Slovenska.

Pre verejnosť bude výstava otvorená do 26. októbra 2023.