Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Regióny

V Predmieri obnovili aleju stromov, vysadili tam 60 ovocných drevín

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Hana Štefánková

Výsadbu prevažne sliviek, jabloní, hrušiek a čerešní starých odrôd môžu finančne aj osobnou pomocou podporiť jednotlivci, rodiny či miestne spolk, priblížil koordinátor projektu.

Predmier 25. apríla (TASR) - Aleja s viac ako 60 ovocnými drevinami pribudla na jar v Predmieri v okrese Bytča. Na obecných pozemkoch ich vysadili miestni dobrovoľníci, ktorí tak zabezpečujú revitalizáciu pôvodne spustnutej aleje, zarastenej náletovými drevinami a kríkmi, ktorú tam pred takmer storočím vysadil rodák, ovocinár, včelár, divadelník, hudobník a učiteľ Martin Jozef Dúbravka. TASR o tom informoval koordinátor projektu Patrik Václavik.

"Tento projekt nie je len o obnovení aleje, ale tiež o posilnení väzby s naším historickým dedičstvom. Radi by sme zachovali pamiatku na učiteľa Dúbravku a jeho prínos pre obec," skonštatoval Václavik.

Zámerom bolo podľa neho zapojiť do obnovy každého, kto prejaví záujem. "Výsadbu prevažne sliviek, jabloní, hrušiek a čerešní starých odrôd môžu finančne aj osobnou pomocou podporiť jednotlivci, rodiny či miestne spolky. O adopciu stromov prejavila záujem aj základná škola, ktorá chce starostlivosť o stromy ponúkať ako voľnočasovú aktivitu pre svojich žiakov," priblížil.

Projekt finančne podporila obec Predmier, ktorá zabezpečila vyčistenie pozemkov pomocou strojov. Výsadbu združenie čiastočne financuje aj z grantu v rámci programov Sadíme budúcnosť a Zelené oázy Nadácie Ekopolis.