Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Prešove blahoželá mladým k vstupu do dospelosti aj primátorka mesta

Andrea Turčanová, primátorka Prešova Foto: TASR/Milan Kapusta

S blahoželaním zasielajú aj krátky dotazník, kde môžu mladí predstaviť svoje nápady a vízie.

Prešov 6. marca (TASR) – Novinkou, ktorú zaviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, sú blahoprajné listy, ktoré posiela mladým Prešovčanom pri ich vstupe do dospelosti.

„Dovoľte mi, aby som sa pripojila k Vašim gratulantom a popriala Vám do života a dospelosti veľa zdravia, šťastia, radosti a chuti spolupodieľať sa na budovaní nášho Prešova...,“ takýmito slovami sa prihovára mladým dospelým primátorka v liste. Inšpirovala sa v maďarskom partnerskom meste Nyíregyháza, kde takéto blahoželania adresujú čerstvým dospelým ľuďom už niekoľko rokov.

„Mladým ľuďom sa dosiahnutím plnoletosti dáva možnosť podieľať sa na rozvoji spoločnosti. V Prešove im súčasne s blahoželaním zasielame aj krátky dotazník, kde môžu predstaviť svoje nápady a vízie, aké by malo byť naše mesto,“ dodáva primátorka. Okrem klasickej papierovej formy môžu mladí ľudia dotazník vyplniť aj elektronicky.

V roku 2016 dosiahne dospelosť 792 Prešovčanov. Od začiatku roka už primátorkine blahoželania smerovali k 122 mladým ľuďom. Listy im domov prinášajú mestskí kuriéri. „Gratulácie roznášam zväčša popoludní, teda v čase, kedy by už oslávenci mali byť doma. Nie vždy sa však podarí dať im listy od primátorky do vlastných rúk. Stretol som sa len s dobrými reakciami,“ vraví mestský kuriér Marek Novotný, ktorý denne roznesie dve - tri blahoželania.

Oslávenci už zaslali aj niekoľko vyplnených dotazníkov. „Ich názory sa v mnohom stotožňujú so súčasnými zámermi mesta. Niektoré nápady sú inšpiratívne a určite sa nimi budeme zaoberať,“ zhrnula primátorka podnety, kde mladí ľudia písali napríklad o potrebe väčšieho počtu pracovných príležitostí či cyklistických chodníkov okolo rieky Sekčov. Mladým chýba tiež viac kaviarní na sídliskách, iní by zasa privítali viac punkových koncertov. Zaujal aj nápad, že areál nevyužitého depa by pisateľ zmenil na železničné múzeum.