Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V Prešove má vzniknúť Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry

Úlohou tohto centra je sústrediť komplexné informácie o rómskej kultúre, histórii, jazyku, tradíciách a iných oblastiach života rómskej komunity na jednom mieste.

Prešov 21. marca (TASR) - Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Prešove plánuje vybudovať vo svojich priestoroch na Námestí mládeže Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry (DICRK). Úlohou tohto centra je sústrediť komplexné informácie o rómskej kultúre, histórii, jazyku, tradíciách a iných oblastiach života rómskej komunity na jednom mieste.

Riaditeľka ŠVK Valéria Závadská uviedla, že na vybudovanie tohto odborného pracoviska, ktoré bude zhromažďovať, spracovávať materiály a vytvárať digitálnu databázu, budú môcť využiť nenávratné finančné prostriedky vo výške 1,9 milióna eur z operačného programu zameraného na internetizáciu spoločnosti.

"Počas projektu budeme mapovať kultúru Rómov, spracovávať ju do digitálnej podoby a zverejňovať na špeciálne vytvorenom portáli. Základný obsah bude rozdelený na tri časti a to ústna história, hudba a remeslá," vysvetľuje riaditeľka.

Na projekte chcú spolupracovať s relevantnými inštitúciami, ktoré sa zaoberajú kultúrou či vzdelávaním. Výstupy zverejňované na internetovej stránke bude môcť využívať široká verejnosť, kultúrne a spoločenské inštitúcie, môžu slúžiť na propagáciu, vedeckú činnosť či štúdium.

"Na rôznych vystúpeniach nahráme materiál a u nás sa bude upravovať, digitálne spracovávať, strihať, ozvučovať. Keďže ide o rómsku komunitu, je potrebné texty preložiť a otitulkovať," vysvetľuje riaditeľka.

Z takto zaznamenanej piesne by teda vznikol nielen zvukový záznam, ale aj preklad textu, notový prepis, s ktorým by sa dalo ďalej odborne pracovať. Riaditeľka doplnila, že jedným z neskorších výstupov tohto projektu má byť aj multimediálna publikácia o hudbe Rómov.

Projektový manažér Radoslav Slovík pripomenul, že získané peniaze využijú na rekonštrukciu priestorov, kde vzniknú miestnosti centra, v ktorom by malo pracovať osem ľudí. Tu sa budú spracovávať dokumenty, pribudne študovňa. Okrem toho časť peňazí pôjde na technológie a dokumentačnú techniku, počítače. Takmer polovica na pilotnú prevádzku, ktorá sa začne v auguste 2012.

Dôležitou stránkou činnosti DICRK bude podpora interkultúrneho dialógu v regióne, organizácia stretnutí s prezentáciou kultúr jednotlivých etník, podpora otvorenej diskusie so zameraním na stredoškolskú a vysokoškolskú mládež.

Centrum sa bude zameriavať na európsky kontext a postupne nadviaže komunikáciu s podobnými inštitúciami zaoberajúcimi sa dokumentovaním rómskej tradičnej a živej kultúry v rámci štátov EÚ.