Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

V Prešove preveria manažérske schopnosti budúcich záchranárov

Na snímke taktické cvičenie v areáli Aquaparku Delňa v Prešove 21. apríla 2023. Foto: TASR - Roman Hanc

Cvičenie simuluje situáciu, keď skupina opitých mladých ľudí vracajúcich sa z futbalového zápasu spôsobí pouličné nepokoje, výtržníctvo a vandalizmus.

Prešov 21. apríla (TASR) - Taktické cvičenie, ktoré sa koná v piatok v priestoroch areálu prírodného kúpaliska Delňa v Prešove, má za cieľ aktívne využiť manažérske schopnosti budúcich záchranárov v súčinnosti so zložkami Integrovaného záchranného systému (IZS). Organizuje ho Katedra urgentnej zdravotnej starostlivosti (KUZS) Fakulty zdravotníckych odborov (FZO) Prešovskej univerzity (PU) v spolupráci s Vysokou školou bezpečnostného manažérstva v Košiciach. Na podujatí sa zúčastňuje 200 ľudí.

"Témou cvičenia je udalosť s hromadným postihnutím osôb (UHPO). Úlohou študentov, budúcich zdravotníckych záchranárov, má byť zvládnuť manažérske schopnosti a preveriť si svoje organizačné zručnosti v manažovaní situácie. Táto situácia je trošku špecifická oproti minulým rokom, pretože sa dejú súčasne dve rôzne situácie. Ich úlohou je zorientovať sa v situácii, správne si ju zmanažovať, určiť správne priority odsunu, poskytnúť pomoc všetkým zraneným a správne zmanažovať transport do cieľového zariadenia," vysvetlila hlavná koordinátorka taktického cvičenia Danka Boguská, vedúca KUZS FZO.
Na snímke taktické cvičenie v areáli Aquaparku Delňa v Prešove 21. apríla 2023.
Foto: TASR - Roman Hanc

Cvičenie simuluje situáciu, keď skupina opitých mladých ľudí vracajúcich sa z futbalového zápasu spôsobí pouličné nepokoje, výtržníctvo a vandalizmus. Medzi účastníkmi sa strhne hromadná bitka a na mieste je veľa zranených. Ďalšia časť skupiny mladých ľudí nachádzajúcich sa asi 100 metrov od prvej udalosti spôsobí dopravnú nehodu.

"Mám na starosti z pohľadu záchrannej zdravotnej služby veliteľa zdravotníckeho zásahu. Je to človek, ktorý má na starosti celú situáciu zmanažovať, určiť posádky, ktoré čo budú robiť. Každá situácia je iná a aj napriek tomu, že máme isté postupy, viac-menej aj v tejto situácii sa už ukázalo, že študenti boli trošku prekvapení scenárom a už urobili nejaké malinké chybičky na úvod. Na druhej strane, sme tu preto, aby sme sa niečo naučili, takže ja to celkom aj vítam, pretože si to zapamätajú," povedala rozhodkyňa Martina Vitková, ktorá je lektorkou na KUZS FZO.
Na snímke taktické cvičenie v areáli Aquaparku Delňa v Prešove 21. apríla 2023.
Foto: TASR - Roman Hanc

Organizácia takýchto cvičení je na FZO súčasťou praktickej prípravy budúcich zdravotníckych záchranárov a organizuje sa každoročne pre študentov končiacich ročníkov a študentov špecializačného študijného programu starostlivosť o kriticky chorých ako súčasť zavŕšenia ich štúdia.

"Študenti si tak zdokonaľujú praktické zručnosti, overujú a precvičujú si svoje organizačné schopnosti a zručnosti na zvládnutie takýchto udalostí," doplnila dekanka FZO Štefánia Andraščíková.

Akcia sa organizuje pod záštitou primátora mesta Prešov Františka Oľhu, za aktívnej účasti profesionálnych zložiek IZS SR, v spolupráci s Okresným riaditeľstvom Hasičského a záchranného zboru v Prešove, Dobrovoľným hasičským zborom mesta Prešov, Dobrovoľným hasičským zborom, o. z., Chmeľov, Krajským operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby v Prešove a Mestskou políciou Košice.