Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

V Prešove sa začala kosba verejnej zelene

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

V teréne je 11 kosačiek a osem krovinorezov.

Prešov 24. apríla (TASR) - V pondelok sa v Prešove začala kosba verejnej zelene. Ako TASR informovala tlačová referentka mestského úradu Lenka Šitárová, Technické služby mesta Prešov (TSMP) s kosbou zelene začínajú v mestskej časti 3 - sídlisko Mier, Šidlovec, Dúbrava, Pustá dolina, Okrúhliak, Surdok, Kúty a Nižná Šebastová.

V teréne je 11 kosačiek a osem krovinorezov. V súvislosti so začiatkom kosby verejnej zelene je zverejnený aj operatívny harmonogram, ktorý je na webstránke mesta www.presov.sk. Podľa Šitárovej sa harmonogram môže meniť, a to najmä v závislosti od počasia či výšky trávy v jednotlivých mestských častiach.

"Popri veľkých kosačkách pracovníci TSMP so strunovými kosačkami upravujú terén popri stromoch, obrubníkoch a chodníkoch, pričom pre bezpečnosť používajú aj plachty proti odskakujúcim kamienkom a fúkače, ktorými dočisťujú chodníky," priblížila Šitárová.

TSMP majú vo vozovom parku k dispozícii aj kosačky s mulčovaním, čo je pokrývanie pôdy organickým alebo neorganickým materiálom. Ide o prirodzený proces, ktorého podstatou je, aby bola odkosená tráva rozmetaná v čo najmenšom rozmere bez zberu.

Ako doplnila Šitárová, v meste sú tiež plochy verejnej zelene dočasne vyňaté z plánovanej kosby za účelom adaptácie na klimatické zmeny, zvýšenie biodiverzity a skvalitnenie verejného priestoru.