Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Prešove si pripomenuli výročie likvidácie gréckokatolíckej cirkvi

Na snímke prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak Foto: TASR/Milan Kapusta

Dnešné podujatie v Prešove je jednou z významných akcií aktuálneho Roka zasväteného života, ktorý vyhlásil pápež František.


Prešov 25. apríla (TASR) - Spomienkam na likvidáciu gréckokatolíckej cirkvi v časoch bývalého Československa, ale aj na jej neskoršie obnovenie, bolo venované dnešné podujatie v Divadle Jonáša Záborského v Prešove.

V jeho programe zazneli spomienky pamätníkov, predstaviteľov cirkvi, ako aj pohľad historika na obdobie spred 65 rokov, kedy takzvaným Prešovským soborom vyvrcholila likvidácia gréckokatolíckej cirkvi na území Československa.

Súčasťou programu bol scénický tanec, spev bohoslovcov, ako aj premiéra dokumentárneho filmu Pascha. Snímka rehoľnej sestry Ivy Kušíkovej približuje spomienky pamätníkov na udalosti z 50. rokov minulého storočia, ale aj obdobie od opätovného obnovenia cirkvi v roku 1968 až po súčasnosť.

"Dnešný deň je spomienkou na tú smutnú udalosť, ktorá sa udiala v roku 1950. Išlo jednak o likvidáciu ženských a mužských reholí a následne o likvidáciu gréckokatolíckej cirkvi. My tento deň ale berieme z toho pozitívneho hľadiska. Vnímame to ako veľké Božie požehnanie, že Boh túto cirkev po 18 rokoch vzkriesil a k novému životu vzkriesil aj rehole. Žijeme v slobode a spomíname dnes na veľké Božie činy, veľké Božie diela," povedal pre TASR prešovský gréckokatolícky arcibiskup a metropolita Ján Babjak.

Dnešné podujatie v Prešove, na ktoré pricestovalo približne 650 rehoľníkov, cirkevných predstavených a veriacich je jednou z významných akcií aktuálneho Roka zasväteného života, ktorý vyhlásil pápež František. "Jeho ďalším podujatím bude napríklad júnový celoslovenský Deň otvorených kláštorov, keď rehoľníci otvoria brány svojich kláštorov, svojich komunít. Celý deň je venovaný širokej verejnosti, ľudia nás teda môžu prísť pozrieť v ktoromkoľvek čase," informovala dnes v Prešove rehoľná sestra Hermana Matláková.