Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V Prešovskom kraji sa prihlásilo na maturitné skúšky 6431 žiakov

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Na maturitu je prihlásených približne o 840 žiakov menej, ako tomu bolo v minulom školskom roku.

Prešov 10. marca (TASR) – V Prešovskom kraji sa prihlásilo na budúcotýždňové maturitné skúšky v riadnom termíne 6431 žiakov zo 112 stredných škôl alebo organizačných zložiek spojených škôl. Ako uviedla pre TASR vedúca oddelenia odborných a metodických činností odboru školstva Okresného úradu v Prešove Anna Böhmerová, na maturitu je prihlásených približne o 840 žiakov menej, ako tomu bolo v minulom školskom roku.

V utorok 14. marca na stredoškolákov čaká externá časť zo slovenského jazyka a literatúry, na ktorú sa prihlásilo 6324 žiakov. V stredu (15.3.) budú študenti vykonávať externú časť zo skupiny cudzích jazykov podľa zvolenej úrovne jazykovej náročnosti. Najviac ich bude maturovať z angličtiny, nemčiny a ruštiny, nasleduje francúzsky jazyk, ktorý si vybrali iba traja žiaci, španielčinu dvaja a taliančinu jeden. Ďalší deň (16.3.) nasleduje matematika, na ktorú sa prihlásilo v kraji 801 žiakov. V piatok 17. marca bude na národnostnej Spojenej škole Tarasa Ševčenka s vyučovacím jazykom ukrajinským v Prešove, ako na jedinej škole na Slovensku, maturovať 40 žiakov z ukrajinského jazyka a literatúry.

Z celkového počtu prihlásených maturantov má 160 žiakov z 53 škôl zdravotné znevýhodnenie. „Pre týchto žiakov sú upravované testy a zadania, napríklad predĺžené časy skúšky na vykonanie testov z príslušných predmetov, možnosť použitia kompenzačných pomôcok, úprava jednotlivých úloh a podobne,“ uviedla Böhmerová.

Náhradný termín pre žiakov, ktorí sa nezúčastnia z vážnych dôvodov riadneho termínu maturitnej skúšky v marci, je určený na 4.–7. apríla. Ústna forma internej časti maturitnej skúšky je stanovená všetkým stredným školám v termíne od 22. mája do 9. júna.