Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

V Pribyline zrekonštruujú materskú školu za takmer 600.000 eur

Na archívnej snímke zrekonštruované priestory materská školy Foto: TASR - Henrich Mišovič

Cieľom obnovy je efektívne znížiť energetickú náročnosť budov.

Pribylina 26. augusta (TASR) - Samospráva hornoliptovskej obce Pribylina pripravuje v týchto dňoch rekonštrukciu všetkých troch budov tamojšej materskej školy (MŠ) za takmer 600.000 eur. Cieľom obnovy je efektívne znížiť energetickú náročnosť budov.

"S cieľom šetrenia energie zateplíme obvodový plášť, vymeníme okenné a dverové otvory a konečne vymeníme strechu, s ktorou máme niekoľkokrát do roka veľké problémy. Strecha na našej MŠ je rovná a do týchto horských podmienok nie je veľmi vhodná," vysvetlil pre TASR starosta Pribyliny Milan Kohút. Ako doplnil, v rámci projektu získala obec na tento účel dotáciu vo výške približne 585.000 eur, z čoho približne 28.000 eur sú ich vlastné zdroje.

Rekonštrukciu MŠ začnú už v najbližších dňoch. "Pred týždňom sme podpísali zmluvu o nenávratnom finančnom príspevku, v tejto chvíli ešte prebieha kontrola verejného obstarávania. Keď sa kontrola skončí, začneme s prácami," uviedol Kohút. Oprava by mala podľa neho trvať najviac 178 dní. "Počas rekonštrukčných prác nebude chod škôlky nijak obmedzený. Budovy budeme opravovať postupne, takže deti vždy budú mať kde byť," doplnil.

V súčasnosti navštevuje pribylinskú materskú školu 45 detí, čím je kapacita MŠ maximálne využitá. Aktuálna kapacita však neumožňuje uspokojiť potreby všetkých rodičov. Obecná samospráva chce preto po skončení rekonštrukcie otvoriť ďalšiu triedu. "V areáli našej škôlky sú tri budovy. Jedna je nosná, tam sa nachádzajú priestory MŠ, v druhej budove je kuchyňa s jedálňou a tretia je dlhé roky nevyužívaná, a preto je v zlom stave. Kedysi tam boli jasle. Touto rekonštrukciou získame ďalšie priestory, v ktorých by sme chceli zriadiť novú triedu," dodal starosta Pribyliny.