Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V priemyselnom parku v Tornali bude výroba na dve zmeny až koncom roka

Tornaľa 19. septembra (TASR) - V priemyselnom parku v Tornali spustia výrobu na dve zmeny až koncom roka. Pôvodný plán však počítal s termínom do konca októbra. Ako TASR informovala primátorka Tornale Anna Szögedi, nemeckej spoločnosti Himolla Group sa totiž nedarí získať dostatočný počet zaškolených pracovníkov.

Zamestnanci nábytkárskej firmy zatiaľ pracujú v jednej zmene. Šijú poťahy na sedacie súpravy pre Himolla Group. Prácu tam našli hlavne bývalé zamestnankyne textilného závodu Ozeta. "V hnedom priemyselnom parku máme dve haly. Nemeckí podnikatelia už jednu úplne obsadili. Nábor pracovníkov je o čosi pomalší, ako plánovali, no do konca roka by tam mohlo pracovať už približne 100 až 120 ľudí," povedala Szögedi.

V meste, kde nemá prácu takmer 40 % ľudí, chcú čo najskôr využiť aj druhú halu priemyselného parku. Podľa uznesenia vlády z Poltára je pri získavaní zahraničných investorov prioritou juh Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). "Hovorila som na túto tému s predsedom BBSK Vladimírom Maňkom. Informoval ma, že majú vo výhľade podnikateľov z Číny a z Ruska. V zmluve s nemeckými podnikateľmi sa však hovorí aj o čalúnení a táto časť výroby tam zatiaľ nie je spustená. Začiatkom októbra mám naplánovanú cestu do Mníchova, kde budem rokovať práve o tejto téme. Práve čalúnnická dielňa by totiž mohla byť umiestnená do druhej haly, keďže prvá je už obsadená inými technológiami," dodala primátorka Tornale.

Rokovania so zahraničnými investormi pre TASR potvrdil aj hovorca BBSK Peter Hajnala. "Rokovania sú iba v začiatkoch. Konkrétnejšie informácie budú známe po niekoľkých týždňoch až mesiacoch," skonštatoval Hajnala.