Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

V Prievidzi pokračovalo súdne pojednávanie v kauze prievalu v bani

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kauzou sa súd naposledy zaoberal 11. septembra. Pojednávanie vtedy samosudca spojil do jedného konania s druhou trestnou vecou vo veci zločinu marenia spravodlivosti.

Prievidza 22. novembra (TASR) - Okresný súd (OS) v Prievidzi sa v stredu opätovne zaoberal kauzou tragického prievalu v Bani Nováky. Hlavné pojednávanie pokračovalo čítaním výpovedí svedkov z prípravného konania a oboznamovaním listinných dôkazov zo súdneho spisu. TASR o tom informoval hovorca súdov v Trenčianskom kraji Roman Tarabus.

"Hlavné pojednávanie bolo odročené na neurčito s tým, že bude do konania pribratý znalec z odvetvia geológie a ťažiskovej geológie s cieľom zodpovedania otázok v zmysle návrhu prokurátora," uviedol ďalej Tarabus.

Kauzou sa súd naposledy zaoberal 11. septembra. Pojednávanie vtedy samosudca spojil do jedného konania s druhou trestnou vecou vo veci zločinu marenia spravodlivosti. Obžalobe v nej čelí jeden z obžalovaných v kauze prievalu.

Obžalobe z prečinu všeobecného ohrozenia v kauze prievalu čelia traja niekdajší riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní Prievidza Dalibor R., Jozef H. a Stanislav V. Pôvodne boli štyria, Karel D. pred časom zomrel, trestné stíhanie tak voči nemu zastavili. Obžaloba im okrem iného kladie za vinu, že napriek tomu, že niekoľko dní pred tragédiou dochádzalo k prítokom vody na predmetný úsek a dva dni pred prievalom boli na tomto mieste, nevyhodnotili tieto prívaly vody ako príznaky prievalu, nevykonali potrebné opatrenia a vec neoznámili Obvodnému banskému úradu v Prievidzi. Na Stanislava V. v kauze zločinu marenia spravodlivosti, ktorá súvisí s predkladaním dôkazov v kauze prievalu, podala prokuratúra obžalobu v roku 2019. Kladie mu za vinu, že neuviedol v mapách všetky vrty.

K prievalu došlo 16. novembra 2006 v ranných hodinách v siedmom ťažobnom poli. Rozbahnené nadložné íly zasiahli stenový porub a prístupové chodby. V blízkosti postihnutého porubu sa v tom čase nachádzalo 11 baníkov, siedmim z nich sa podarilo uniknúť, ale štyria zostali pod závalom a zahynuli.