Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V Prievidzi súťažili tetovači a tetovacie štúdiá z troch krajín

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Cieľom podujatia bolo, aby návštevníci a širšia verejnosť spoznali, že tetovanie je druh umenia a súčasní poprední majstri tetovači sú zvyčajne výraznými umelcami.

Prievidza 29. júla (TASR) – Prácu špičkových majstrov tetovania z viac než 30 tetovacích štúdií zo Slovenska, Českej republiky a Poľska mohli naživo sledovať návštevníci druhého ročníka medzinárodnej súťaže v tetovaní Tattoo Parade, ktorá sa počas tohto víkendu uskutočnila v Prievidzi.

Cieľom podujatia bolo, aby návštevníci a širšia verejnosť spoznali, že tetovanie je druh umenia a súčasní poprední majstri tetovači sú zvyčajne výraznými umelcami, tvoriacimi priamo na ľudskej koži. Uviedol to pre TASR organizátor súťaže Tomáš Dacej, majiteľ tetovacieho štúdia Psycho Tattoo v Prievidzi. Podľa neho je potrebné si uvedomiť, že človek, ktorý má tetovanie, nemusí automaticky byť nejaký kriminálnik alebo patriť k spodine spoločnosti. Tetovanie je v súčasnosti v móde vo väčšine vyspelých krajín a má dávnu tradíciu. Vytváranie znakov na koži, tak ako v minulosti, aj teraz slúži ku skrášleniu tela, ale môže mať aj psychologický a praktický význam. Často si ľudia nechávajú vytetovať niektoré znaky, nápisy alebo obrazce, ktoré sa dotýkajú ich súkromia, ako napríklad spomienku na milovaného človeka alebo nejaké prelomové udalosti.

Tetovači súťažili v kategóriách najkrajšie čiernobiele či farebné tetovanie, veľké alebo malé a individuálne obrazce. Celkovým víťazom sa stal tetovač s prezývkou Špendlo z tetovacieho štúdia Mefisto v Trnave. O súťaž a ukážky tetovania bol najmä medzi mladými ľuďmi značný záujem. Súťažiaci si väčšinou priviedli svojich modelov a modelky, pretože vytváranie farebných a veľkoplošných obrazcov na koži trvá aj niekoľko hodín. Menšie tetovanie si mohli návštevníci dať urobiť na počkanie. Pri väčších obrázkoch, ktoré sú často aj pomerne bolestivé, sa ľudia, ktorí si ich nechali vytetovať, odreagúvali počúvaním hudby, čítaním alebo surfovaním na internete.