Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Prievidzskom okrese by mohol vyrásť liehovar

Ilustračné foto. Foto: TASR

Vyplýva to z návrhu spoločnosti Mabio, s.r.o., so sídlom v Čiernom Brode (okres Galanta), ktorý predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Prievidza 27. januára (TASR) - V Prievidzskom okrese by mohla v blízkom čase vyrásť prevádzka na výrobu liehu z obilia a ovocia za približne 1,7 milióna eur. Vyplýva to z návrhu spoločnosti Mabio, s.r.o., so sídlom v Čiernom Brode (okres Galanta), ktorý predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA). Ako prvý o tom informoval web denníka Hospodárske noviny.

Spoločnosť chce vybudovať liehovar v nadväznosti na rozvinutú poľnohospodársku produkciu v okolí, pričom by mal podporiť poľnohospodársky a potravinársky sektor, a tiež sektor služieb v okrese. Ako uvádza vo svojom zámere, ide o novostavbu výrobnej haly, v ktorej budú vybudované objekty pre príjem a skladovanie obilia alebo kukurice a ovocia, prípravu zápary, destiláciu, skladovanie a expedíciu liehu, skladovanie a spracovanie výpalkov a servisnú činnosť.

Mabio počíta s dvoma variantmi umiestnenia svojej prevádzky, buď priamo v Prievidzi, prípadne v blízkych Zemianskych Kostoľanoch. "Liehovar bude situovaný v priemyselných zónach s čiastočne vybudovanou technickou infraštruktúrou potrebnou na prevádzku. Nachádzať sa bude mimo obytného územia, pričom najbližšie obytné objekty sa nachádzajú vo vzdialenosti väčšej ako 450 metrov vo variante Prievidza a 500 metrov vo variante Zemianske Kostoľany," píše sa v zámere.

V nadväznosti na výsledky procesu EIA firma plánuje začať s výstavbou prevádzky už vo februári tohto roka, pričom dokončená by mala byť o rok neskôr.