Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V prípade vraždy Mariána Karcela vypovedal svedok Július K.

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Karcel bol zavraždený pred svojím domom v Kynceľovej pri Banskej Bystrici dávkou zo samopalu.


Prešov 26. januára (TASR) - Na Okresnom súde v Prešove pokračovalo dnes hlavné pojednávanie v trestnej veci objednávky vraždy Mariána Karcela, z ktorej sú obžalovaní Jozef M. a Daniel M. Pred súdom dnes vypovedal svedok Július K., ktorý začal spolupracovať s políciou a vypovedal už k viacerým vraždám adamčovcov. Dnes prehlásil, že obžalovaných v tom čase nepoznal, Jozefa M. spoznal neskôr len zo súdnych pojednávaní a Daniela M. stretol ako advokáta zastupujúceho Branislava Adamča, s ktorým sa v minulosti kamarátil.

Hlavné pojednávanie bude pokračovať v stredu 27. januára, keď by mali odznieť záverečné reči a nie je vylúčené, že sa vo veci aj rozhodne. Stíhanie voči obžalovaným je vedené v súčasnosti na slobode.

Vraždu podnikateľa si mal podľa právoplatného rozhodnutia súdu objednať spoza mreží v roku 2000 bývalý boss banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák prostredníctvom exšvagra Jozefa M. a vtedajšieho obhajcu Daniela M., ktorí ho chodievali navštevovať do vyšetrovacej väzby. Smrť Karcela mala byť likvidáciou nepohodlného svedka a tiež aktom pomsty zo strany Černáka. Za jeho likvidáciu bol odsúdený na 15 rokov nájomný vrah Branislav Adamčo.

Karcel bol zavraždený pred svojím domom v Kynceľovej pri Banskej Bystrici dávkou zo samopalu. Proces s Mikulášom Černákom a spol. sa na Okresnom súde v Prešove začal 10. novembra 2008 a presne po roku ho senát odsúdil za viacero trestných skutkov na doživotie a jeho bývalého švagra poslal do väzenia na 12 rokov. Obaja odsúdení sa proti rozsudku odvolali.

Krajský súd v Prešove 22. septembra 2010 zamietol odvolanie Černáka a potvrdil mu doživotný trest. Nepotvrdil však prvostupňový rozsudok pre Jozefa M. a jeho prípad vrátil späť na ďalšie dokazovanie. Pôvodne bol v tomto procese súdený aj bývalý Černákov obhajca Daniel M., ktorého prípad neskôr vylúčili na samostatné konanie.

Predseda krajského senátu odporučil, aby obidva prípady obžaloby Jozefa M. a Daniela M. po vrátení na prvostupňový súd spojili na jedno konanie. Proces sa ťahá od roku 2012. Predchádzajúce pojednávanie sa malo konať 27. októbra 2015, kedy bol proces odročený z dôvodu ospravedlnenia sa Daniela M. zo zdravotných dôvodov.