Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Púchove a okolí dokončili kanalizáciu a vodovod za 19,4 milióna eur

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Pribudne tak vyše tisíc kanalizačných prípojok.


Púchov 2. marca (TASR) – Viac ako 30 kilometrov kanalizačných sietí, desať nových čerpacích staníc, zrekonštruovaná čistiareň odpadových vôd, ale aj 7,8 kilometra nových rozvodov pitnej vody má prispieť k zvýšeniu kvality života obyvateľov Púchova a okolitých obcí. Projekt Považskej vodárenskej spoločnosti (PVS) Zásobovanie pitnou vodou a odkanalizovanie okresu Púchov odštartoval v apríli 2014, slávnostne ho ukončili dnes v Púchove.

Podľa generálneho riaditeľa PVS Jána Balušíka hlavnými cieľmi projektu je zabezpečiť odvádzanie a čistenie odpadových vôd. Tým sa zároveň zníži znečistenie povrchových a podzemných vôd a zlepší sa kvalita života v záujmovej oblasti. „Projekt zároveň umožní zásobovanie pitnou vodou tej časti obyvateľov, ktorí nie sú zabezpečení podľa smernice Rady Európy o kvalite vody určenej pre ľudskú spotrebu. Vodovod je financovaný v rámci neoprávnených výdavkov výlučne zo zdrojov Považskej vodárenskej spoločnosti,“ doplnil Balušík s tým, že realizácia projektu umožní pripojenie sa na vybudovanú verejnú kanalizáciu pre viac ako 6000 obyvateľov, na vodovod takmer 300 obyvateľov. Pripojiteľnosť na kanalizáciu tak stúpne v Púchovskom okrese na 85 %.

Celkové investičné náklady projektu boli 19,4 milióna eur, 17 miliónov bolo z eurofondov a štátneho rozpočtu SR, 1,4 milióna eur investovala PVS z vlastných prostriedkov. Ďalší milión eur investovala PVS ako neoprávnené náklady do výstavby vodovodu. Súčasťou projektu bolo vybudovanie kanalizácie v Púchove a jeho mestských častiach Vieska – Bezdedov a Nosice, ako aj v obciach Dohňany, Dolné Kočkovce a Streženice. V Streženiciach zrekonštruovali čistiareň odpadových vôd a zvýšili jej kapacitu. Nový vodovod pribudol v Púchove a jej miestnej časti Vieska – Bezdedov.

Podľa predsedu TSK Jaroslava Bašku pred tromi rokmi bolo v kraji na vodovod pripojených asi 90 % obyvateľov, v Púchovskom okrese to však bolo menej ako 77 %, čo bolo najmenej v celom kraji. „Na kanalizáciu bolo pred tromi rokmi v kraji napojených asi 60 % obyvateľov. Okres Púchov bol aj v tomto smere na tom najhoršie, na kanalizáciu bolo pripojených iba asi 48 % obyvateľov. Tento projekt tomu výrazne pomôže, pribudne vyše tisíc kanalizačných prípojok,“ doplnil Baška.

Ukončenie projektu si pochvaľuje aj primátor Púchova Rastislav Henek. Napojením na splaškovú kanalizáciu sa podľa neho zvýši kvalita života obyvateľov Púchova, niektorých jeho mestských častí, ale aj obcí Dohňany, Streženice a Dolné Kočkovce. „V 21. storočí je to úplne normálne a bežné,“ zdôraznil Henek.

Ako informoval generálny riaditeľ sekcie environmentálnych programov a projektov Ministerstva životného prostredia SR Martin Húska, v programovom období 2007 – 2013 bolo na Slovensku v rámci Operačného programu Životné prostredie z celkového objemu 1,8 miliardy eur na podobné projekty alokovaných viac ako 900 miliónov eur. „V rámci nového programovacieho obdobia, tým, že je to naozaj priorita pre ministerstvo životného prostredia, bolo vyčlenených v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia ďalších 400 miliónov eur,“ doplnil Húska.