Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

V pútnickom dome v obci Litmanová ubytovali 20 žien a detí z Ukrajiny

Na archívnej snímke z 1. marca 2022 ženy s deťmi prichádzajúce na Slovensko z Ukrajiny na slovenskej strane hraničného priechodu pre peších v obci Veľké Slemence, okres Michalovce. Foto: TASR - Roman Hanc

Veriaci z farnosti Litmanová ponúkli potravinovú pomoc utečencom a plným autom potravín prispela aj miestna samospráva.

Litmanová 18. marca (TASR) - Pútnický dom v obci Litmanová v okrese Stará Ľubovňa už týždeň prijíma utečencov z Ukrajiny. Aktuálne je tam ubytovaných 20 žien a detí. Jeho kapacita je 29 ľudí. TASR o tom informoval hovorca Prešovskej archieparchie Michal Pavlišinovič.

"Máme tu ubytovaných veriacich gréckokatolíckej cirkvi, ako aj pravoslávnej cirkvi. Pochádzajú z Donecka, taktiež Kyjeva a Chmeľnickej oblasti. Už sa nám ohlásili ďalší známi tých, ktorí sú u nás ubytovaní, a v priebehu pár dní ich ubytujeme," povedal riaditeľ Pútnického centra na hore Zvir v Litmanovej Rastislav Janičko.

Veriaci z farnosti Litmanová ponúkli potravinovú pomoc utečencom a plným autom potravín prispela aj miestna samospráva.

"Pekné rozhodnutie urobili samotné ukrajinské ženy, ktoré sa hneď ponúkli, že keď majú toľko potravín, tak si budú aj samy variť, aby neboli nikomu na ťarchu. Taktiež si rozdelili aj upratovacie práce spoločných priestorov. Pomocná ruka je im poskytnutá aj v duchovnej oblasti, majú možnosť duchovných rozhovorov, taktiež sa zúčastňujú aj na bohoslužbách v miestnom chráme," doplnil Janičko.

Aktuálne sa podľa neho riešia možnosti umiestnenia detí v miestnej materskej škole v Litmanovej a v Základnej škole v Jarabine, kde sa vyučuje aj ukrajinský jazyk.