Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Regióny

V Radvani je zvýšený pohyb migrantov, k incidentom zatiaľ nedošlo

Na snímke Bethlenov dom v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Podľa prvého viceprimátora Jakuba Gajdošíka štátna polícia v súčinnosti s mestskou doteraz nezaznamenali žiadny incident, priestupok, trestný čin či akékoľvek protiprávne konanie.

Banská Bystrica 9. augusta (TASR) - V meste pod Urpínom pretrváva zvýšený výkon a hliadková činnosť štátnej i mestskej polície počas denných a nočných služieb. Dôvodom je väčší pohyb migrantov predovšetkým z krajín tretieho sveta, ako Sýria či Afganistan, kde prebieha vojenský konflikt. Ide zhruba o 30 až 40 ľudí denne, a hoci Banská Bystrica nie je ich cieľovou destináciou, obyvatelia mesta cítia isté napätie a potenciálne nebezpečenstvo. TASR v stredu v súvislosti s tým informovala hovorkyňa primátora Dominika Adamovičová.

Zvýšený výskyt migrantov v uplynulých týždňoch je podľa jej slov zapríčinený tým, že na území mesta sídli Riaditeľstvo hraničnej a cudzineckej polície Banská Bystrica, ktorého úlohou je riešenie nelegálnej migrácie.

"Zdržiavajú sa tu jeden, maximálne dva dni, najmä v mestskej časti Radvaň, konkrétne v okolí Tesca, na Sládkovičovej, Radvanskej a Bernolákovej ulici i v centre mesta. Po absolvovaní administratívneho procesu v týchto miestach čakajú na ďalší odvoz smerom do západnej Európy. Samospráva a všetky kompetentné zložky štátu sa situáciu snažia riešiť a stav podrobne monitorujú," uviedla Adamovičová.

Podľa prvého viceprimátora Jakuba Gajdošíka štátna polícia v súčinnosti s mestskou doteraz nezaznamenali žiadny incident, priestupok, trestný čin či akékoľvek protiprávne konanie.

"Obyvatelia sa na nás, pochopiteľne, obracajú, a my sa snažíme na situáciu reagovať. Minulý týždeň som na pôde mestského úradu zvolal koordinačné stretnutie so zástupcami cudzineckej, poriadkovej, kriminálnej i mestskej polície. Exponovaným lokalitám venujeme v súčasnosti zvýšenú pozornosť," konštatoval Gajdošík s tým, že bezpečnosť obyvateľov je prioritou.

"Pred schengenskými hranicami sú obrovské tábory migrantov, ktorí sa budú snažiť dostať do západnej Európy. Situácia môže byť neúnosná, a hoci sme tolerantným a priateľským mestom, z dlhodobého hľadiska nie je možné, aby bola drvivá väčšina migrantov situovaná a administrovaná práve v Banskej Bystrici. Je nevyhnutné, aby príslušné štátne orgány prehodnotili doterajší systém a hľadali iné vhodné riešenia," zdôraznil primátor Ján Nosko.