Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V rekonštruovanej synagóge v Lučenci prebieha archeologický výskum

Na snímke neologická synagóga v Lučenci Foto: TASR/Branislav Caban

Objavili unikátny nález, sklenenú nádobu s listinami a mincami.

Lučenec 7. júla (TASR) – Súčasťou prebiehajúcej obnovy neologickej synagógy v Lučenci je aj záchranný archeologický výskum, ktorý bol nariadený v súvislosti s jej rekonštrukciou. Ako TASR informovala riaditeľka Novohradského múzea a galérie Iveta Kaczerová, ktorá výskum vedie, hneď na úvod objavili unikátny nález – sklenenú nádobu s listinami a mincami.

Nález bol uložený v kamennej schránke pri základoch. "V nej sa nachádzala sklenená nádoba so zakladacou listinou pôvodnej synagógy, ktorá stála na mieste terajšej a bola postavená v roku 1863. Okrem listiny boli v nádobe aj zlaté a strieborné mince rôznej nominálnej hodnoty," povedala riaditeľka Hradného múzea vo Fiľakove Viktória Tittonová, ktorá sa ako archeologička zúčastňuje na výskume. Ako dodala, zaujímavosťou je, že na nádobe je uvedené meno Jána Kossucha, majiteľa sklární, ktorý pravdepodobne finančne prispel na stavbu synagógy.

Dlhé desaťročia sa na náleze negatívne odzrkadlili. "V súčasnosti je uložený na pamiatkovom úrade, keďže do nádoby prenikla voda. Otvoriť sa má za prítomnosti reštaurátora, aby nedošlo k porušeniu písomností," uviedla Kaczerová. Podľa jej ďalších slov ešte nie je jasné, či sa niektoré z nich budú dať zreštaurovať. Je zriedkavé, že hneď na úvod výskumu bol nájdený takýto nález a možno je to to najcennejšie, čo v synagóge bolo. "Myslím si, že z hľadiska archeologického výskumu sú najatraktívnejšou časťou práve základy pôvodnej synagógy. Predpokladám však, že nejaké nálezy ešte pri výskume budú," vyjadrila sa Kaczerová.

Archeológovia vykonali aj ďalšie práce. "Očistili sme vonkajšiu časť budovy, kde sa zachovali základy pôvodnej synagógy. Chceli sme zistiť ich hĺbku, nepodarilo sa nám ich však odmerať pre prenikajúcu spodnú vodu," načrtla Tittonová. Pri týchto prácach našli zvyšky keramiky a glazované črepiny z 20. storočia.

Podobné časové schránky, aká sa našla v základoch lučeneckej synagógy, boli podľa vyjadrenia oboch historičiek do rôznych častí chrámov schovávané bežne. "Napríklad v Lučenci sa jedna nachádzala v makete kohúta na veži kalvínskeho kostola. Boli v nej uložené dobové noviny, mince a súpis darcov, ktorí darovali peniaze. Mince a noviny boli do schránky uložené aj v súčasnosti pri rekonštrukcii," priblížila Kaczerová. Tieto predmety sú podľa nej ideálnym datovacím prostriedkom.