Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

V Rimavskej Sobote otvoria výstavu Vesmír očami detí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Súťaž Vesmír očami detí začali v rimavskosobotskej hvezdárni organizovať už v roku 1981, po niekoľkých ročníkoch sa stala celoslovenskou.

Rimavská Sobota 18. februára (TASR) – Tematike kozmu a pohľadu naň zo strany najmladšej generácie bude venovaná výstava Vesmír očami detí, ktorú 24. februára o 14.30 h otvoria v priestoroch Gemersko-malohontského múzea (GMM) v Rimavskej Sobote. Ako TASR informovala Daniela Rapavá z Hvezdárne Rimavská Sobota, ktorá súťaž organizuje, aktuálny ročník bol účasťou bohatší než uplynulé roky.

„Zúčastnilo sa ho až 24 škôl a dostali sme celkovo 265 výkresov,“ konkretizovala Rapavá s tým, že kvalita prác detí zostáva na rovnako vysokej úrovni a odborná porota má ťažkú úlohu vybrať z nich tie najlepšie. „V múzeu sa preto okrem víťazných prác budeme snažiť vystaviť tiež čo najviac ostatných súťažných diel,“ dodala.

Výstavy, ktoré sú každoročným výstupom tejto súťaže, majú podľa nej vždy osobitú atmosféru. „Niektoré z prác osamote ani nevyzerajú byť nejaké výnimočné, ale keď sú spolu, vytvárajú takú krásnu harmóniu farieb a dynamiky, že to vyzerá ako na výstave nejakého umelca,“ vysvetlila Rapavá.

Po ukončení výstavy v GMM víťazné práce postúpia do celoštátneho kola, ostatné diela budú inštalované v budove hvezdárne. „Naše priestory budú zdobiť až do konca roka,“ doplnila Rapavá.

Súťaž Vesmír očami detí začali v rimavskosobotskej hvezdárni organizovať už v roku 1981, po niekoľkých ročníkoch sa stala celoslovenskou. Tohtoročné celoštátne kolo sa bude konať začiatkom apríla v Slovenskej ústrednej hvezdárni Hurbanovo.