Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Rimavskom Brezove budú na konci pôstu vyberať basu z hrobu

Ilustračné foto Foto: TASR - Oliver Ondráš

Podujatie s názvom Vstávaj, basa Róza, Veľká noc ide, sa uskutoční od 16.00 h.

Rimavské Brezovo 26. marca (TASR) - Obec Rimavské Brezovo v okrese Rimavská Sobota oživila pred niekoľkými rokmi ojedinelú tradíciu. Zatiaľ čo všade v okolí basu na konci fašiangov pochovávajú, v dedine na Gemeri ju po 40-dňovom pôste aj vyberajú z hrobu. A práve dnes, 26. marca, je deň, keď sa tak stane. Podujatie s názvom Vstávaj, basa Róza, Veľká noc ide, sa uskutoční od 16.00 h.

"Keď sa končia fašiangy, tak tradične pochovávame basu aj so sprievodom masiek. Potom sa začína 40-dňový pôst," hovorí starosta Marián Šivara. "Keď sa pôst skončí, tak basu zase vyberáme z hrobu von. Oživíme ju a uložíme do stojana. Tým sa skončí pôst a môže sa začať hodovanie," pokračuje.

Nasleduje voľná zábava do rána a ochutnávka miestnych trvanlivých špecialít, ktoré ľudia dali "do klobúka", keď sa končili fašiangy. Je to najmä slanina, klobása, ale aj domáca pálenka.

Miestne deti majú v tento deň ples s maskami, ktoré vyhodnotí komisia a určí najlepšiu masku. "Okrem toho robíme pre deti aj rôzne súťaže," dodáva hlava obce.