Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Regióny

V roku 2021 zaznamenali v skalickej nemocnici 126 prvodarcov krvi

Na snímke darca krvi. Foto: TASR/Milan Kapusta

V roku 2021 vykonala nemocnica 2111 odberov krvi a najžiadanejšia bola vždy tá krvná skupina, ktorá práve chýbala.

Skalica 10. februára (TASR) - Pandémia ochorenia COVID-19 zasiahla aj darovanie krvi, v roku 2020 poklesol počet darovaní krvi vo Fakultnej nemocnici Agel Skalica o viac ako 300 odberov. Postupne sa situácia stabilizuje, v roku 2021 už nebol pokles tak výrazný, čoho dôkazom je aj 126 prvodarcov. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.

Odbery krvi boli počas celého roka regulované, darcovia krvi sa na odber objednávali. Preventívne opatrenia, ktoré transfuziologické pracovisko zaviedlo, pomáhajú vytvárať zásoby potrebnej krvi a súčasne ňou neplytvať. "Pri nedostatku určitej krvnej skupiny sú darcovia ochotní prísť darovať krv po telefonickej výzve. Pre dosiahnutie hospodárneho nakladania s krvou a aby sme zabránili hromadeniu osôb na pracovisku, zaviedli sme individuálne telefonické objednávanie darcov na konkrétny deň," uviedol garant zodpovedný za výrobu transfúznych liečiv Gabriela Temerová.

V roku 2021 vykonala nemocnica 2111 odberov krvi a najžiadanejšia bola vždy tá krvná skupina, ktorá práve chýbala. Celkovo darovali v roku 2021 darcovia v skalickej nemocnici 950 litrov krvi pri dodržiavaní platných protiepidemických opatrení.

"Nemocnica realizuje odbery dobrovoľných darcov krvi dva dni v týždni, vždy v pondelok a utorok, na základe objednania na telefónnom čísle 0346969105. V skupine očkovaných je podľa typu vakcíny darcovi odobratá krv najskôr 14 až 28 dní po vakcinácii. Po prekonaní ochorenia COVID-19 môže darca absolvovať odber najskôr 28 dní po ukončení karantény alebo po skončení príznakov ochorenia. Po prekonaní inej infekcie môže darca darovať krv 14 dní po úplnom vyliečení," uviedla Pavliková.