Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

V rómskej osade si pripomenuli smrť a ukrižovanie Ježiša Krista

Krížová cesta v trebišovskej rómskej osade na Veľký piatok 25. marca 2016. Foto: TASR/Roman Hanc

Krížová cesta, počas ktorej si ľudia pripomínajú utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista, sa tento rok uskutočnila aj v rómskej osade v Trebišove.

Trebišov 25. marca (TASR) – Krížová cesta, počas ktorej si ľudia pripomínajú utrpenie, ukrižovanie a smrť Ježiša Krista, sa tento rok uskutočnila aj v rómskej osade v Trebišove.

„Pre nás katolíkov je tento deň dôležitý, pretože si pripomíname tajomstvo Ježišovho života a smrti,“ uviedol trebišovský farár Jozef Gnip, ktorý viedol krížovú cestu v osade. Doplnil, že v tejto časti mesta sa počas Veľkého piatka na krížovej ceste stretol s jej obyvateľmi už piaty rok po sebe. „My kňazi prichádzame do rómskej osady každý týždeň, aby sme aj týmto obyvateľom Trebišova zvestovali radostnú zvesť, že Boh má každého rád. Napriek tomu, že si človek nepočína najlepšie, alebo sa k nemu nehlási,“ povedal Gnip.



Desiatky Rómov, vo veľkej miere zastúpených mladými ľuďmi a deťmi, si za slnečného počasia uctili Ježiša Krista. Rómovia praktizujú svoju vieru špecificky, ale napriek tomu sa v osade nachádza aj kresťanský kríž. Aj keď sa to možno nezdá, tak oni si Ježiša uctievajú. Sami mi povedali, že sa nesmú dotknúť kríža, napriek tomu, že obsahuje železné časti. Tvrdia, že Ježiš všetko vidí, dodal farár.