Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Regióny

Rooseveltova nemocnica otvorila ambulanciu pre Ukrajincov

Stred areálu Nemocnice s poliklinikou F. D. Roosewelta na Námestí Ludvíka Svobodu v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Ambulancia má ordinačné hodiny pondelok až piatok od 8.00 do 15.00 h.

Banská Bystrica 12. apríla (TASR) – V Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici otvorili pre utečencov z Ukrajiny pracovisko, kde im poskytnú ambulantné vyšetrenie a predpíšu lieky. Funguje v priestoroch ambulancie pohotovostnej služby v lôžkovej časti a ordinujú tam lekári nemocnice, ktorí sú pôvodom z Ukrajiny, čím odpadá jazyková bariéra. TASR o tom v utorok informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Úlohou ambulancie je zistiť anamnestické údaje o zdravotnom probléme pacienta, vysvetliť mu ďalší postup, prípadne odoslať ho na ďalšie vyšetrenie. V prípade, že pacient berie pravidelne lieky, je možné si ich tam dať predpísať.

„Uľahčí to odídencom prístup k špecializovanej ambulantnej zdravotnej starostlivosti, zároveň sa však nebudú zvyšovať počty pacientov na ostatných ambulanciách nemocnice,“ konštatovala Maťašeje.

Ambulancia má ordinačné hodiny pondelok až piatok od 8.00 do 15.00 h. Pacienti sa musia preukázať dokladom o oprávnení na poskytnutie zdravotnej starostlivosti - preukaz cudzinca žiadajúceho o poskytnutie dočasného útočiska alebo doklad o tolerovanom pobyte. V uvedených prípadoch majú pacienti nárok na čiastočne hradenú zdravotnú starostlivosť.

„Veríme, že tento krok zjednoduší proces manažmentu pacientov z Ukrajiny. Od vypuknutia konfliktu vo februári až doteraz sme v nemocnici na urgentnom príjme ošetrili 42 pacientov ukrajinskej národnosti, špecializované ambulantné ošetrenie potrebovalo 32 a piati boli hospitalizovaní. Toto sú zatiaľ počty, ktoré dokážeme bez problémov zvládnuť a nijakým spôsobom neobmedzujú poskytovanie starostlivosti ostatným našim pacientom,“
zdôraznila riaditeľka nemocnice Miriam Lapuníková.