Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Regióny

V Rooseveltovej nemocnici vykonali už 400 transplantácií pečene

Ilustračná snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

Štyristú pečeň dostal 57-ročný pacient Milan z Martina v deň svojich menín. Lekári mu zlyhávajúci orgán nahradili v banskobystrickom transplantačnom centre darovanou pečeňou.

Banská Bystrica 20. decembra (TASR) - Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici lekári uskutočnili už 400 transplantácií pečene. Rooseveltova nemocnica pečeň transplantuje od roku 2008, ročne urobí približne 40 takýchto výkonov. Štyristú pečeň dostal 57-ročný pacient Milan v deň svojich menín. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

"Dosiahnutý počet 400 transplantácií pečene je významný z viacerých dôvodov. Takýto počet je známkou toho, že tento zložitý program sa plne etabloval v našej nemocnici a funguje 24 hodín sedem dní v týždni. Na fungovaní programu participujú všetky kľúčové oddelenia celej nemocnice. Ročne urobíme okolo 40 transplantácií pečene. Naším najbližším cieľom je naďalej zvyšovať tento počet, na čo určite máme personálne aj odborné kapacity," priblížil prednosta Kliniky transplantačnej chirurgie SZU Július Janek.

Štyristú pečeň dostal 57-ročný pacient Milan z Martina v deň svojich menín. Lekári mu zlyhávajúci orgán nahradili v banskobystrickom transplantačnom centre darovanou pečeňou, ktorá bola odobratá od mŕtveho darcu v neskorých nočných hodinách.

"Transplantačný program patrí medzi medicínsky najnáročnejšie programy. To, že pacienti na Slovensku majú k dispozícii tento život zachraňujúci výkon, je možné vďaka nesmiernemu dlhoročnému nasadeniu množstva odborníkov nemocnice a ako hodinky fungujúcej medziodborovej spolupráci," uviedol vedúci transplantačného centra Vladimír Baláž.

Nemocnica v Banskej Bystrici je jediným pracoviskom na Slovensku, ktoré vykonáva transplantácie pečene. Odbery orgánov od mŕtvych i živých darcov sú v transplantačnom centre zabezpečované od roku 2008.