Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Rozhanovciach zachránili mláďatá bocianov bielych, učia ich lietať

Na snímke vedúci Účelového zariadenia pre chov a choroby zveri, rýb a včiel v Rozhanovciach Jaroslav Soroka s bocianmi počas rozlietavania. Rozhanovce 19. augusta 2016. Foto: TASR – František Iván

Ide o jedince, ktoré nezvládli prvý let z hniezda a jeden z nich bol zranený. Mláďatá sa momentálne potrebujú len rozlietať a zosilnieť, aby ich mohli vypustiť na slobodu.

Rozhanovce 19. augusta (TASR) – V rehabilitačnej stanici v Rozhanovciach, ktorá Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach, pripravili mláďatá bociana bieleho na život vo voľnej prírode. Ide o jedince, ktoré nezvládli prvý let z hniezda a jeden z nich bol zranený.

VIDEO: Rehabilitačná stanica UVLF Košice patrí medzi najväčšie na Slovensku


"Sú to mladé bociany z tohto roka, ktoré sa po opustení hniezda dostali k orgánom Štátnej ochrany prírody. Jeden bocian je zo Správy Pieninského národného parku a druhý je zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Východné Karpaty. Sú to mláďatá, ktoré sa potrebujú len rozlietať a zosilnieť," uviedol pre TASR vedúci Účelového zariadenia pre chov a choroby zveri, rýb a včiel v Rozhanovciach Jaroslav Soroka.



Rozlietavacia voliéra, ktorú majú k dispozícii, je podľa jeho slov jedna z najväčších na Slovensku. "Slúži hlavne na rozlietanie dravcov, bocianov alebo iných živočíchov, ktoré sú tu rehabilitované. Je dostatočne veľká na to, aby mláďatá, ktoré sa potrebujú zotaviť, boli pripravené na vypustenie späť do prírody," priblížil Soroka s tým, že najviac prípadov majú počas jari. "Sú to hlavne rôzne druhy mladých sov a bocianov, tak ako i teraz," spresnil Soroka.

VIDEO: V rehabilitačnej stanici zachránili mláďatá bocianov bielych


Okrem vtákov odchytených alebo nájdených vo voľnej prírode sa starajú i o dravcov, ktoré ošetrili na UVLF v Košiciach. Stáva sa i to, že ľudia im prinesú dážďovníky, ktoré nájdu na zemi. "Ich špecialitou je to, že prežijú celý život vo vzduchu. Nevedia napríklad vzlietnuť zo zeme. Ľudia si väčšinou myslia, že je to nejaký dravec, keďže svojím výzorom ho pripomína. Pravda je však taká, že on je úplne zdravý, len pristál na zemi a nevie vzlietnuť. Vtedy ho stačí vyhodiť do vzduchu a on odletí," vysvetlil vedúci zariadenia.

Rehabilitačnú stanicu v Rozhanovciach sa im podarilo zrekonštruovať v rámci projektu LIFE Energia, ktorý podporila Európska únia prostredníctvom programu LIFE. Prínosom projektu je zlepšenie stavu prioritných druhov vtákov v 13 projektových chránených vtáčích územiach, ktoré sú súčasťou siete Natura 2000. Projekt realizujú organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, Východoslovenská distribučná, a. s., Západoslovenská distribučná, a. s., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a Štátna ochrana prírody SR s podporou Ministerstva životného prostredia SR od septembra 2014 do decembra 2019.