Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Regióny

V Rožňave v múzeu vystavujú pohrebnú prikrývku čižmárskeho cechu

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Verejnosti tak sprístupnili cenný exponát, ktorý je jedným z mála textilných predmetov zachovaných z obdobia pôsobenia cechov v Rožňave.

Rožňava 19. júna (TASR) - Banícke múzeum v Rožňave zreštaurovalo pohrebnú prikrývku čižmárskeho cechu z roku 1824. Verejnosti tak sprístupnili cenný exponát, ktorý je jedným z mála textilných predmetov zachovaných z obdobia pôsobenia cechov v Rožňave. TASR o tom informovala manažérka kultúry múzea Erika Hermélyi Gecelovská.

Pohrebná prikrývka z roku 1824 bola používaná na prikrytie rakvy počas pohrebov členov čižmárskeho cechu alebo ich rodinných príslušníkov. Ušitá je z dvoch vrstiev tkaniny. Vrchnú tvorí zamat tmavohnedej farby, spodnú vrstvu pravdepodobne ľan zafarbený na tmavomodro.

"Na vrchnej strane je zobrazený kríž vytvorený aplikáciou ozdobných prámikov z kovových nití, výšivky, kovových flitrov a hodvábnej tkaniny. Pod ramenami kríža po oboch stranách sú z kovových nití a prámikov vyšité štíty so symbolmi čižmárskeho remesla - čižma, hladidlo a nôž," priblížilo múzeum.

Na odborné ošetrenie prikrývky získalo múzeum v roku 2022 z Fondu na podporu umenia sumu 2000 eur, ďalších 750 eur inštitúcii poskytol zriaďovateľ, ktorým je Košický samosprávny kraj. Cieľom projektu bolo reštaurovanie prikrývky v takom rozsahu, aby bolo predmet možné sprístupniť verejnosti. Práce realizovala na prelome rokov 2022 a 2023 reštaurátorka textilu Barbora Figuli.

"Odborné ošetrenie prispelo k zachovaniu umeleckej a kultúrnej hodnoty predmetu a v súčasnosti bude možné prikrývku sprístupniť verejnosti na výstavách alebo bádateľom na štúdium," uviedlo múzeum s tým, že aktuálne je pohrebná prikrývka vystavovaná v rámci výstavy Koža a kožušina – od úžitku k luxusu. V galérii múzea bude verejnosti prístupná do 29. septembra.