Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

V Ružomberku privítali jar upálením Moreny

Ilustračný záber. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Vynášanie Moreny patrí medzi tie staršie slovanské zvyky, ktoré sa tešia mimoriadnej obľube najmä na Liptove.

Ružomberok 23. marca (TASR) – Centrum Ružomberka v piatok ožilo tanečno-hovoreným programom, sprievodom ulicami mesta a následným upálením Moreny, ktoré boli súčasťou už tradičného vítania jari. Ľudové pásmo Morena a Kvetana predviedli pre asi dve stovky divákov Folklórny súbor Liptov a Detský folklórny súbor Liptáčik.

Trasa sprievodu viedla z Madačovej ulice popri Kultúrnom dome Andreja Hlinku, ulicou Podhora k rieke Revúca, kde za obradných tancov upálili a utopili Morenu. „Do programu sme sa snažili zakomponovať aj povesť o tom, prečo má Ružomberok v erbe ružu,“ priblížil vedúci Folklórneho súboru Liptov Igor Littva.

Vynášanie Moreny patrí medzi tie staršie slovanské zvyky, ktoré sa tešia mimoriadnej obľube najmä na Liptove. „Dievčatá kedysi chodili s Morenou z domu do domu a vyberali vajíčka. Potom sa z týchto vajíčok pripravovalo pohostenie. Ľudia ich obdarovávali za to, že vynášajú z dediny zimu a začína jar,“ doplnil Littva.

Podujatie hudbou i spevom obohatil nielen Folklórny súbor Liptáčik a Liptov, ale aj najmenší žiaci folklórnej školy, ktorí ešte nie sú právoplatnými členmi súboru. Tradičné Vynášanie Murieny v Ružomberku sa v tomto roku nieslo v znamení 700. výročia prvej písomnej zmienky mesta.