Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

VIDEO: V Šali otvorili nový domov dôchodcov

Na snímke Domov dôchodcov v meste Šaľa, ktorý slávnostne otvorili v piatok 12. februára 2016 za účasti ministra práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jána Richtera. Výstavba domova trvala štyri roky a celkové náklady dosiahli tri milióny eur. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Celkové náklady na vybudovanie domova dôchodcov, ktorý vznikol rekonštrukciou stavby bývalej materskej školy s prístavbou, dosiahli tri milióny eur.


Šaľa 12. februára (TASR) – Mesto Šaľa dnes odovzdalo do užívania nový domov dôchodcov na Nešporovej ulici. Jeho kapacita je 80 miest, z toho 60 lôžok vzniklo v zariadení pre seniorov a ďalších 20 je súčasťou zariadenia opatrovateľskej služby. „Spolu s už prevádzkovaným zariadením s kapacitou 22 miest by mali tieto kapacity pre Šaľu postačovať. Ale treba povedať, že Slovensko starne a bude potrebné vytvoriť podmienky nielen pre striebornú ekonomiku, ale aj pre to, aby takéto zariadenia plnili úlohu pre ľudí, ktorí sú na ne odkázaní,“ povedal počas otvorenia zariadenia minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Nové zariadenie bude poskytovať komplexnú starostlivosť pre seniorov, ktorí budú môcť využívať ubytovacie, sociálne i zdravotné služby či fyzioterapiu, masáže i elektroliečbu.

Celkové náklady na vybudovanie domova dôchodcov, ktorý vznikol rekonštrukciou stavby bývalej materskej školy s prístavbou, dosiahli tri milióny eur. Investícia sa oproti pôvodným plánom navýšila o vyše 600.000 eur. Navýšenie spôsobili problémy s projektovou dokumentáciou a generálnym dodávateľom stavby, ktorý v polovici výstavby prerušil stavebné práce. Aj z tohto dôvodu trvala výstavba štyri roky. Stavenisko bolo zhotoviteľovi odovzdané v máji 2012, stavba mala byť hotová do januára 2014. Zhotoviteľ prerušil stavebné práce z dôvodu zistených projektových kolízií medzi skutkovým stavom na stavbe, rozpočtom a projektovou dokumentáciou. V júli 2013, po uzatvorení dodatku k zmluve o dielo, firma stavebné práce obnovila. Zhotoviteľ však v priebehu pokračovania prác avizoval ďalšie potrebné práce nad rámec rozpočtu, čo zástupcovia mesta odmietli. Stavebná firma v septembri 2014 odstúpila od zmluvy. Až v júni minulého roka sa mestu podarilo uzavrieť so zhotoviteľom stavby dohodu a pokračovať vo výstavbe.

Pôvodné investičné náklady na výstavbu zariadenia boli podľa projektu vyčíslené na 2,4 milióna eur. Z tejto sumy tvorili fondy Európskej únie 85 percent, 10 percent bolo financovaných zo štátneho rozpočtu SR, päť percent predstavovalo spolufinancovanie mesta. „Mesto však k týmto nákladom postupne dofinancovalo práce navyše oproti projektu za ďalších 500.000 eur,“ skonštatoval primátor Šale Jozef Belický. Na jeseň minulého roka počas výjazdového rokovania vlády v Nitre získalo mesto Šaľa dotáciu vlády vo výške 288.000 eur. „Tieto peniaze išli na prevádzku zariadenia a vyriešili zásadný problém. Dielo sme kolaudovali v októbri minulého roka, no o príspevok na jeho financovanie sme mohli zo zákona žiadať do konca septembra. Ak by sme nedostali peniaze na prevádzku, museli by sme rok čakať na zaradenie do siete sociálnych zariadení,“ povedal Belický.

Prví klienti by sa mali do zariadenia nasťahovať v polovici marca tohto roka. Podľa primátora eviduje mesto aktuálne 56 žiadostí, ktoré spĺňajú stanovené kritériá. Kapacita zariadenia bude pravdepodobne naplnená do polovice tohto roka, odhadol Belický. Výška spolufinancovania zo strany klienta sa bude pohybovať okolo 380 eur, presná výška poplatkov zatiaľ nie je stanovená. O klientov sa bude starať 40 zamestnancov zariadenia. „Mali sme problém získať odborníkov na niektoré špecifické profesie, no dnes už máme kompletne pripravený personál,“ tvrdí primátor.