Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Regióny

V Šali vyzbierali za necelý rok vyše 32.000 eur na opravu organa

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Zatiaľ posledné opravy organa sa uskutočnili okolo roku 1968 a v roku 2017.

Šaľa 25. septembra (TASR) - Farnosť v Šali vyzbierala na generálnu opravu takmer storočného organa vo farskom Kostole svätej Margity Antiochijskej 32.791 eur. Verejnú zbierku organizuje farnosť od novembra minulého roka, aktuálne vyzbieraná suma predstavuje zhruba 40 percent z celkových nákladov na opravu. Tie sú vyčíslené na 80.000 eur, skonštatoval dekan Peter Nagy.

Súčasný organ postavila firma Rieger v roku 1929. Je minimálne druhým alebo tretím v poradí od postavenia kostola. Predošlé nie sú zdokumentované. "Autor predošlého organa tiež nie je známy. Podľa niekoľkých použitých drevených píšťal z tohto organa sa však domnievame, že išlo o nástroj z dielne Pažických z Rajca. Táto dielňa však pre tento kostol žiaden nástroj nepostavila, takže je možná aj verzia s prenesením nástroja z inej lokality," povedal Nagy s tým, že organ postavený v roku 1929 bol úplnou novostavbou.

Zatiaľ posledné opravy organa sa uskutočnili okolo roku 1968 a v roku 2017. Aktuálne je v zlom technickom stave. Nefungujú niektoré registre a poškodené sú aj niektoré píšťaly. Zároveň je vysoko znečistený, značne rozintonovaný a rozladený. Podľa slov dekana je nástroj síce v hrateľnom stave, avšak vo veľmi obmedzenej miere.